Premierul Victor Ponta a declarat vineri pentru Mediafax ca nu a primit vineri nicio solicitare din partea presedintelui Traian Basescu. Administratia Prezidentiala arata intr-un comunicat de presa ca presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa opereze vineri, prin ordonanta de urgenta a Guvenului, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, inca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura-Codruta Kovesi.

"Nu am primit astazi (vineri-n.r.) nicio solicitare de la presedinte", a spus Ponta.

Administratia Prezidentiala a transmis, vineri, un comunicat in care arata ca presedintele Traian Basescu ii cere premierului Victor Ponta sa opereze, tot vineri, prin Ordonanta de urgenta a Guvenului modificarile la Codul de procedura penala, mentionand ca acestea au fost solicitate inca din luna septembrie a anului trecut.

Solicitarea presedintelui Traian Basescu vine la o zi dupa ce seful statului a declarat, la Cotroceni, ca daca premierul Victor Ponta nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei, si "devine scutul oamenilor corupti".

"Daca primul ministru nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei. Are destule altele care l-au situat deja in sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamanturile la CJ Braila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea il arata ca fiind un om corupt, dar in cazul in care nu face urgent modificarile care trebuie facute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat cand trebuia", a afirmat seful statului.

Iesirea publica a presedintelui a urmat prezentarii de catre Guvern a unei scrisori pe care seful statului i-a transmis-o, joi, premierului, in care solicita adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind noul Cod penal si Codul de procedura penala, dar si a raspunsului in care seful Guvernului amintea ca cele doua Coduri au fost initiate de Guvernul Boc.

Presedintele atentiona ca, fara o Ordonanta de Urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea in cauzele penale sa devina extrem de dificila, iar premierul ii cere sa isi asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua Coduri.

In scrisoarea de raspuns, premierul ii amintea insa ca aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc si ii cerea sa isi asume public raspunderea pentru faptul ca le-a promulgat.

Ponta precizeaza totodata ca ministrul Justitiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislatiei, dupa discusia avuta, joi, la CSM.

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Formularea "supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale" implica de fapt limitarea posibilitatii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizata si inaintea inceperii urmaririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul inceperii urmaririi penale, persoana respectiva trebuie anuntata.