"Ponta minte cand spune ca CE cere prin MCV intrarea in vigoare a Codului penal si a Codului de procedura penala sambata, 1 februarie. Raportul MCV nu cere nimic in legatura cu data intrarii in vigoare, dimpotriva se refera la cererile DNA si DIICOT de modificare a prevederilor privind interceptarile si alte masuri de supraveghere (raportul tehnic - pag. 8-9 si raportul politic - pag. 5). Prin urmare, Comisia mai degraba recomanda aceste modificari inainte de intrarea in vigoare a codurilor", afirma, miercuri, europarlamentarul PDL Monica Macovei. Ea ii cere premierului sa amane intrarea in vigoare a noilor Coduri, "sa dea curs solicitarilor magistratilor si sa nu arunce justitia penala in aer de la 1 februarie 2014".

Primul ministru declarase, tot miercuri, ca "e trecut in MCV ca obiectiv intrarea in vigoarea la 1 februarie, iar daca apar probleme pe parcurs, doar la initiativa CSM, a Inaltei Curti si a Parchetului General veniti si spuneti de ce este nevoie, dar important este ca nu mai amanam, ca nu putem sa mai amanam. Dupa 4 ani ar fi total neserios."

Monica Macovei subliniaza insa ca "Ponta trebuie sa amane aplicarea noilor coduri - Penal si de Procedura penala - pana in septembrie, cand incepe un nou an judiciar. In aceasta perioada, Guvernul trebuie sa adopte propunerile DNA si DIICOT, asa cum au fost transmise Ministerului Justitiei. Ii reamintesc lui Ponta ca a fost presedintele Comisiei parlamentare care a dezbatut si adoptat codurile din materie penala."

Fostul ministru al Justitiei mai aminteste ca "Inalta Curte de Justitie, DNA, DIICOT, presedintele CSM, precum si specialisti in domeniu au semnalat probleme privind intrarea in vigoare a noilor coduri la 1 februarie 2014. DNA si DIICOT au transmis in scris Ministerului Justitiei erorile din noile coduri si au propus solutii, pe care Guvernul este obligat sa le adopte intocmai, pentru ca justitia penala sa functioneze si dupa 1 februarie 2014. Ingrijorarile cele mai mari sunt legate de: modul in care se vor administra tehnicile speciale de investigare; neclaritatile privind interceptarea comunicatiilor, care pot duce la interpretari diferite; modul in care va fi determinata legea penala mai favorabila; interpretarea prescriptiei raspunderii penale; lipsa de personal care poate duce la blocarea sistemului judiciar: 150 de judecatori si 350 de grefieri necesari pentru aplicarea eficienta a noilor Coduri."

"Victor Ponta nu mai poate sustine ca nu a stiut despre problemele care vor aparea odata cu 1 februarie 2014 si, alaturi de ministrul Justitiei, va purta intreaga raspundere pentru acestea", incheie Monica Macovei.