¬Deputatii Oana Mizil, Bogdan Niculescu Duvaz, Sebastian Ghita (PSD), Relu Fenechiu (PNL) si Elena Udrea (PDL) se afla in topul deputatilor cu cea mai scazuta prezenta la voturile finale electronice date de Camera pe parcursul anului 2013, potrivit unui studiu dat publicitatii luni de Institutul pentru Politici Publice si citat de Mediafax. Astfel, cea mai scazuta prezenta nominala la voturile finale electronice, in perioada decembrie 2012 - decembrie 2013, a fost inregistrata de deputatul PSD Gheorghe Netoiu care a contabilizat o prezenta de 1% (7 voturi din 813). El este urmat de Valentin Rusu (PNL), cu o prezenta de 3% (21 voturi din 813), Oana Mizil (PSD) cu o prezenta de 23% (191 voturi din 813), Bogdan Niculescu-Duvaz (PSD), cu o prezenta de 26% (215 din 813) si Sebastian Ghita (PSD), cu o prezenta de 27% (219 voturi din 813).

In topul deputatilor cu cea mai scazuta prezenta la voturile finale date in 2013 se numara si Relu Fenechiu (PNL), cu o prezenta de 32% (260 de voturi din 813), Eugen Tomac (neafiliati) cu o prezenta de 32% (263 voturi din 813), Elena Udrea (PDL), cu o prezenta de 36% (291 voturi din 813), Monica Iacob Ridzi (PDL), cu o prezenta de 37% (303 voturi din 813), Raluca Turcan (PDL), cu o prezenta de 42% (338 voturi din 813) si Petre Roman (PNL), cu o prezenta de 44% (357 voturi din 813).

IPP considera ca prezenta la minimum jumatate din voturile finale exprimate in plenul fiecarei Camere este o conditie esentiala pentru ca un ales sa isi poata exercita mandatul. "Nici un argument - in afara celor expres prevazute de Regulamentele celor doua Camere - nu justifica un procent de prezenta sub acest prag, cu atat mai mult cu cat intervalul orar in care se voteaza asupra variantelor finale ale proiectelor de lege este de aproximativ o ora pe saptamana", se mentioneaza in studiul citat.

Din totalul de 406 deputati, 50 de deputati au inregistrat in 2013 o prezenta la votul final electronic de sub 50%.

In perioada monitorizata doar sase deputati au participat la toate voturile finale.

Deputatii cu cea mai mare prezenta sunt reprezentanti ai PSD din Valcea, Timis si Botosani (Constantin Radulescu, Gheorghe Ciobanu si Mihai Balta), respectiv PNL din Constanta, Mehedinti si Valcea (Gheorghe Dragomir, Viorel Palasca si Cristian Buican), toti cu 100% prezenta la voturile finale electronice din plen.

Media prezentei la votul electronic in Camera Deputatilor a fost in 2013 de 73%, potrivit studiului citat.

  • 30 de parlamentari au luat cuvantul o singura data in plen in primul an de mandat

Studiul IPP mai arata ca 30 de parlamentari au luat cuvantul o singura data in plen, la depunerea juramantului de credinta cu ocazia investirii, iar sapte de doua ori, potrivit unui raport de monitorizare publicat, luni, de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

IPP arata ca au luat cuvantul o singura data in plen deputatii PSD Valentin Gabriel Boboc, Eugen Chebac, Dan Ciocan, Horia Grama, Marius Manolache, Vlad Marcoci, Calin-Vasile-Andrei Matei, Constantin-Stelian-Emil Mot, Gheorghe Netoiu, Florian Nicolae, Oana Niculescu Mizil, Dorin Silviu Petrea, Cristian Rizea, Victor Roman, Adrian Constantin, Simionescu, Irinel Ioan Stativa, Gheorghe Simon, Madalin Voicu si Ion Tabugan, UDMR - Kelemen Hunor, Marko Attila-Gabor, PDL - Ioan Mihaila, Theodor Paleologu, Gheorghe Coman (PC), Ludovic Orban (PNL) si Gabriela Lola Anghel (PP-DD).

O singura data au vorbit in plen si senatorii Catalin Boboc si Victor Ciorbea (PNL), dar si Stefan-Radu Oprea si Dan Tataru (PSD).

Raportul de monitorizare mai releva ca senatorii Ion Ariton (PDL), Viorel-Riceard Badea (PDL), Florina-Ruxandra Jipa (PSD), Marian Pavel (PSD), Corneliu Popescu (PP-DD), Timotei Stuparu (PSD) si Andrei-Liviu Volosevici (PDL) au vorbit de doua ori in plen.

IPP precizeaza ca in cele 84 de sedinte de plen din perioada decembrie 2012 - decembrie 2013 un deputat a luat cuvantul in medie de 24 de ori. "La extrema se afla deputatul Tudor Ciuhodaru (PP-DD, Vaslui) cu 398 luari de cuvant si 344 de declaratii politice", se arata in raportul IPP.

In 95 de sedinte de plen un senator a luat cuvantul in medie de 35 ori, o data data la trei sedinte. Potrivit IPP, cei mai activi senatori in 2013 au fost Cristina-Irina Anghel (PC) - 279 de luari de cuvant; Tudor Barbu (independent) - 168, Darius-Bogdan Valcov (PSD) -164.

IPP mentioneaza ca, in primul an de mandat, Guvernului condus de Victor Ponta i s-au adresat de catre parlamentari 4.625 de intrebari si 2.101 interpelari. La peste 85% dintre acestea ministerele vizate de problemele ridicate au formulat raspunsuri. PSD a formulat cele mai multe interpelari, respectiv 851.

Raportul indica si faptul ca, in primul an al mandatului 2012 - 2016, 36 deputati si 16 senatori (9% dintre parlamentari) au schimbat cel putin o data grupul parlamentar.