Elevii din Cluj-Napoca vor beneficia de transport in comun gratuit pe doua linii, a anuntat primarul Emil Boc, care a precizat ca asteapta aprobarea Consiliului Local pentru ca hotararea sa intre in vigoare incepand din martie 2014. Edilul a declarat, insa, ca "elevii care vor avea nota la purtare scazuta din cauza numarului important de absente nu vor mai beneficia de gratuitate. Statul nu iti da bani sa chiulesti!", scrie CityNews.ro.

Emil BocFoto: Agerpres

Proiectul care prevede transport gratuit pe doua linii pentru elevii clujeni este publicat si pe site-ul primariei Cluj-Napoca. Aici se arata ca de aceasta gratuitate vor beneficia toti elevii din municipiu, indiferent daca studiaza in sistemul public de invatamant sau in sistem privat, pentru a merge la scoala sau la activitati extracuriculare.

"Facilitatile vor intra in vigoare de la 1 martie - dupa aprobarea fondurilor de catre Consiliul local, scolile vor trebui sa se implice direct, prin directori si diriginti, sa obtina declaratiile elevilor, sa intocmeasca tabelele pentru Compania de transport public, care va emite abonamentele pe baza acestor liste", precizeaza primaria.

Pe site-ul institutiei se precizeaza ca in municipiu sunt in total 37.000 de elevi, astfel ca s-a decis ca abonamentele sa nu fie eliberate de la ghisee, pentru a evita aglomerarile si pentru a nu pune elevii pe drumuri, "contand pe sprijinul profesorilor". Abonamentele vor fi valabile timp de 1 an scolar, inclusiv pe timpul vacantei de vara.

Primaria Cluj-Napoca atentioneaza insa ca elevii care vor avea nota scazuta la purtare pe motiv de absente nu vor mai beneficia de aceste facilitati din urmatorul an scolar. De asemenea, administratia locala anunta ca "vom verifica, prin sondaj, prezenta copiilor la cluburile sportive sau la activitatile extracuriculare la care s-au inscris".

Legea Educatiei Nationale prevede ca elevii din invatamantul obligatoriu si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, pe tot parcursul anului calendaristic.