Oamenii de stat si partidele trebuie sa renunte la "razboiul politic" si sa decida, inca de pe acum, ce portofolii vizeaza Romania in viitoarea Comisie Europeana si ce nume vor fi propuse pentru functia de comisar european, a declarat luni, la Digi24, senatorul PSD Mircea Geoana. "Deplang faptul ca acest razboi politic pare sa paralizeze orice ambitie decenta si realista pe care Romania ar trebui sa o aiba in aceasta perioada. Nu vad niciun fel de impediment ca Romania sa-si propuna sa aiba un candidat pentru NATO, secretar general. Nu vad niciun fel de impediment. Nu e vorba de persoana mea", a afirmat Mircea Geoana.

El a explicat ca "asa se joaca jocul acesta", referindu-se inclusiv la competitia pentru principalele posturi din viitoarea Comisie Europeana. "In clipa in care nu esti ambitios, nu primesti. Daca mai stam mult cu comisarul european si ne miscam...care, pe cine, ce portofoliu, cine pune, care nu pune, ne trezim ca si la Multilingvism, iei ce ramane. Si la ora asta, jocurile sunt, in mare masura, facute", a precizat Mircea Geoana.

In 2006, in urma controverselor privind candidatura lui Varujan Vosganian la postul de comisar european, liberalul si-a retras candidatura si, ulterior, autoritatile de la Bucuresti au inaintat la Bruxelles candidatura lui Leonard Orban. Acesta a ocupat postul de comisar european pentru Multilingvism, incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Din februarie 2010, Romania are un portofoliu mai important in Comisie, Dacian Ciolos ocupand postul de comisar european pentru Agricultura.

Componenta viitoarei Comisii Europene se va decide dupa alegerile europarlamentare din primavara acestui an. PSD, partidul din care face parte Mircea Geoana, isi propune un scor de 35 la suta, in conditiile in care, in urma cu 5 ani, formatiunea a obtinut 31 la suta din mandate.