Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea va organiza, pentru al doilea an consecutiv, un miting la Targu Mures, in 10 martie - "ziua libertatii secuiesti" -, cand sunt comemorati trei secui martiri executati in 1854, transmite Mediafax.

Presedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat ca formatiunea ii va comemora si in acest an, in 10 martie - "ziua libertatii secuiesti", pe secuii martiri executati in 1854 si ca spera sa fie cat mai multi participanti, chiar daca in acest an ziua este una lucratoare.

"Astazi (luni - n.r.) am inregistrat la Primarie, am depus cererea initiala si o scrisoare spre informarea domnului primar. Noi speram sa fie multi participanti, i-am indemnat pe toti care au participat la Marele mars al secuilor sa vina, sa fim mai multi de 100.000", a spus Izsak Balazs.

El a mentionat ca, potrivit legii, a facut o declaratie prealabila la Primarie referitoare la acest miting inca din luna decembrie si au inceput pregatirile pentru manifestare.

Liderul CNS a spus ca a primit mai multe cereri pentru a decala evenimentul, fie prin organizarea lui inainte, intr-o zi nelucratoare, fie prin cuplarea sa cu manifestarile de 15 Martie, dar a refuzat.

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, in 10 martie anul trecut, la un miting pentru autonomie organizat de CNS la Targu Mures, oamenii purtand steaguri si fanioane secuiesti, precum si pancarte cu mesaje pro-autonomie.

Participantii la miting au adoptat atunci o petitie in care cereau autonomia Tinutului Secuiesc si incetarea "luptei impotriva simbolurilor secuilor", ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune administrativa de sine statatoare si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodata, acestia protestau fata de o reorganizare administrativa care "lezeaza interesele secuilor", cerand ca Guvernul sa inceapa tratativele legate de aceste revendicari cu reprezentantii secuilor.