Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca partidul pe care il conduce nu sustine vreo alta modificare a Codului penal in afara celei discutate in USL la ultima sedinta, afirmand ca legea analizata de Curtea Constitutionala nu a operat modificari care sa puna in discutie statul de drept, transmite Mediafax.

Antonescu a fost intrebat cum comenteaza faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au constatat faptul ca modificarile aduse Codului penal ar fi afectat statul de drept.

"Nu s-au modificat articole care sa puna in discutie statul de drept, asta este interpretarea Curtii Constitutionale. Nu vad nicio problema, in primul rand e o decizie a Curtii si ca atare toata lumea o respecta. In al doilea rand, a fost data si asta in unanimitate, deci nu putem sa facem nici alte consideratii. In al treilea rand, PNL oricum declarase ca la o eventuala retrimitere nu va mai vota acele modificari la Codul penal, deci din punctul nostru de vedere lucrurile se simplifica. (...) Orice decizie unanima este de salutat, chiar daca nu-ti convine, pentru ca ea este foarte convingatoare", a afirmat Antonescu.

El a fost intrebat daca PNL va vota alte modificari ale Codului penal.

"Nu, deci lucrurile se simplifica, in afara de acel articol despre care am discutat si in USL, acel articol pe care il socotim nepotrivit care interzice, limiteaza din punctul nostru de vedere libertatea presei in a comenta", a mai spus Antonescu.

Presedintele PNL a sustinut ca, din punctul de vedere al liberalilor, nu mai exista intentia niciunei modificari a Codului penal.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca USL sustine in totalitate initiativa legislativa aflata in dezbatere in Senat privind garantarea dreptului de libera exprimare si la libertatea presei, el aratand ca aceasta va fi adoptata imediat dupa debutul sesiunii parlamentare.

In 30 octombrie 2013, liderul deputatilor PNL George Scutaru si deputatul Alina Gorghiu au anuntat depunerea unei propuneri legislative care abroga din noul Cod penal, care intra in vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sanctiuni pentru declaratii critice la adresa actiunilor magistratilor.

Initiativa legislativa semnata de Scutaru, Gorghiu, presedintele PNL Crin Antonescu, dar si cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abroga articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Argumentele prezentate de Scutaru si Gorghiu vizeaza faptul ca respectivul articol ar ingradi libertatea de exprimare garantata prin legea fundamentala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

"Dispozitia este de natura sa ingradeasca libertatea de exprimare, instituind sanctiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informatii si de a realiza cercetari in orice domeniu si de a transmite ulterior aceste informatii publicului", motiveaza initiatorii propunerii legislative.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justitiei", precizeaza: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".