Deputatul Remus Cernea propune un proiect de lege prin care delfinii sa fie recunoscuti drept persoane non-umane, iar detinerea lor in captivitate sa fie interzisa, el spunand ca oamenii de stiinta au stabilit acest lucru in urma cu patru ani, relateaza Mediafax.

Cernea a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a initiat acest proiect de lege bazandu-se pe o concluzie a unor oameni de stiinta, care acum patru ani au stabilit ca delfinii trebuie considerati fiinte non-umane.

"In 2010, un grup de oameni de stiinta care au studiat comportamentul delfinilor timp de multi ani au ajuns la concluzia ca inteligenta acestora ar trebui sa reprezinte o baza pentru care delfinii sa fie considerati persoane non-umane datorita inteligentei lor, complexitatii relatiilor sociale pe care le au si chiar si abilitatii de a comunica inclusiv cu noi. Stiti bine ca au fost cazuri in care delfini au salvat oameni de la inec, asta inseamna o putere conceptuala foarte mare, inseamna sa intelegi ca o alta fiinta este in pericol", a afirmat Remus Cernea.

El a mai spus ca detinerea unui delfin in captivitate reprezinta o forma de cruzime.

"Acum este interzisa vanatoarea si uciderea lor, dar sunt inca victime ale unor comportamente pe care le avem. Ii tinem in custi, un delfinariu este o cusca pentru un delfin, a-i tine in captivitate este o forma de cruzime si denota o lipsa de intelegere fata de capacitatea si gradul de inteligenta a acestor fiinte. De aceeea, propun o lege inspirat din acest apel facut de comunitatea stiintifica in 2010 pentru a se acorda delfinilor statul de persoane non-umane", a explicat deputatul.

Conform acestui proiect de hotarare, incalcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisa si se sanctioneaza cu pedepsele echivalente prevazute in Codul Penal pentru incalcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, detinerea in captivitate a delfinilor va fi interzisa, iar delfinii tinuti in captivitate trebuie eliberati in cel mult 12 luni de la intrarea acesteia in vigoare a acestei legi, se mai arata in proiect.

Cernea a mentionat ca in India a fost luata o asemenea decizie inca de anul trecut, delfinii fiind considerati acolo persoane non-umane.

Deputatul a spus ca va depune proiectul de lege la inceputul sesiunii parlamentare.