"Am primit mesajul emisarului SUA zilele trecute. Obiectivele Romaniei, imposibil de atins in afara mentinerii angajamentului ferm pentru consolidarea statului de drept, independenta justitiei si lupta anticoruptie. Voi sanctiona drastic orice derapaj uzand de intreaga forta si de instrumentele constitutionale ale presedintelui", a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, la intalnirea anuala cu ambasadorii care are loc la Palatul Cotroceni.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

"Ne dorim aprofundarea integrarii europene. Romania doreste o Uniune Europeana orientata catre viitor", este unul dintre mesajele transmise de seful statului.

Pe de alta parte, seful statului a acuzat "agresiuni" ale unor parteneri europeni, referindu-se la masuri impuse dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii si la conditionalitatile pentru Schengen, el sustinand ca "realitatea de fapt trebuie sa devina realitatea de drept, stabilita prin tratate".

"Sustinem in continuare consolidarea democratiei, reformele si modernizarea institutiilor si lupta impotriva coruptiei", a subliniat Traian Basescu, adaugand ca 2014 este "un an crucial", un an "al tranzitiei, al schimbarii".

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

Romania nu este inca membra a zonei euro si va mai dura cativa ani pana sa abordam moneda unica. Aceasta nu inseamna ca aderarea la euro nu se afla pe agenda de prioritati ale Romaniei. Banca Nationala arata intr-o evaluare recenta ca progresele pentru indeplinirea criteriilor de convergenta sunt semnificative, astfel incat doar rata inflatiei si ratele dobanzilor pe termen lung depasesc inca valorile de referinta ale criteriilor de la Maastricht. Cele mai recente proiectii sugereaza indeplinirea si a acestor conditii in cursul anului 2014.

Daca aderarea la zona euro este plasata in perspectiva temporala medie, data fiind importanta asigurarii convergentei reale, participarea de la bun inceput la Uniunea Bancara este obiect de consens politic intern si se va operationaliza pe termen scurt.

Romania va notifica in mod oficial intentia de a participa la mecanismul unic de supraveghere bancara si a inceput la 9 ianuarie in calitate de negociator discutiile in format interguvernamental privind stabilirea fondului unic de rezolutie.

Realitatea de fapt trebuie sa devina realitatea de drept, stabilita prin tratatele UE. Cetatenii romani si bulgari devin victime ale abordarilor nationaliste. Suntem in mod particulari ingrijorati de modul in care a fost si este gandita intampinarea ridicarii restrictiilor pe piata muncii.

Unele state europene au imaginat masuri de protectie a sistemelor de ajutoare sociale. Asemenea masuri reflecta o intoarcere catre nationalism, ceea ce poate fi ingrijorator pentru UE.

(Despre Schengen): Romania a acceptat un timp conditionalitatile, dar este timpul sa ne apropiem de un capat, pentru ca, la fel ca liberalizarea pietei muncii la nivelul UE, si accesul in spatiul Schengen este un element puternic de integrare in UE.

Romania e partenera cu SUA si UE pentru sprijinirea Republicii Moldova pe drumul integrarii, in primul rand pentru consolidrea securitatii energetice, a invatamantului si a identitatii romanesti a majoritatii populatiei.

Vom mentine obiectivul ca semnarea acordului de asociere cu UE sa aiba loc inainte de finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, astfel incat sa inceapa ratificarea in statele membre pana la alegerile din Moldova. Orice alta optiune poate duce la rasturnari de situatie nedorite, precum cea in care s-au regasit Armenia si Ucraina.

De acest lucru ne este frica, pentru ca toti sustinem declarativ suveranitatea si integritatea Moldovei, dar prea putin avem curaj sa vorbim de ineficienta formatului 5+2 in problema transnistreana si de incurajarile primite de gagauzi pentru a se autonomiza fata de Chisinau. Nu am vazut pozitii in ce priveste tratamentul aplicat scolilor romanesti din Transnistria. Stim ca butoanele din Transnistria si Gagauzia nu sunt la Chisinau si nu gasim inca mijloacele sa prevenim o intoarcere din drum a Republicii Moldova.

Nu pot sa nu fiu sincer cu dumneavoastra, Romania nu va putea ramane impasibila politic, repet politic, daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa aduca Moldova in riscul de a-si intrerupe drumul spre UE si vom face o oferta politica Moldovei daca nu se reuseste asigurarea suveranitatii acestei tari.

Moldova a arata ca e hotarata sa se angajeze pe calea europeana si trebuie sa beneficieze de o oferta clara si motivanta.

UE trebuie sa raspunda in continuare cu un nivel ridicat de angajament pentru partenerii care isi mentin cu fermitate optiunea pro-europeana.

Romania a afirmat mereu indentitatea romana a majoritatii cetatenilor din Moldova. Am vorbit intotdeauna despre doua state romanesti si salutam decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau privind consacrarea limbii romane ca limba de stat.

Respectam dreptul de autoiedntificare ca romani sau moldoveni, dar consideram ca e rezultatul vicisititudinilor istoriei si vom sustine neabatut identitatea romaneasca a statului vecin.

Este momentul unei reflectii importante asupra Parteneriatului Estic. A fost el eficient? Da, daca vorbim de Moldova si Georgia, in mai mica masura daca vorbim de Georgia si Ucraina.

Evident, provocarile pentru viitor devin tot mai consistente si Romania sustine ca dialogul cu Rusia e una din modalitatile prin care interesele UE se pot acomoda cu cele ale Moscovei, pe termen lung.

Romania doreste imbunatatirea contactelor politico-diplomatice pe relatii unde exista o tendinta de trenare, vizam in mod deoebit aici Rusia si Ucraina.

Din perspectiva relatiilor cu Ucraina, Romania a urmarit asigurarea unei dinamici constante, cu un stat vecin cu care are o agenda complexa de subiecte de discutii.

Ucraina e un stat cu o importanta economica si geostrategica deosebita pentru UE. Sper ca abordarea pragmatica sa prevaleze in deciziile autoritatilor de la Kiev.

Un proiect important de care suntem interesati e promovarea unei relatii comerciale si de transport pe linia cu Marea Caspica. Acest proiect e menit sa contribuie la dezvoltarea unei relatii mai profunde cu regiunile caspice si central asiatica. In 2014 e nevoie de pasi concreti pentru avansarea acestui proiect.

Romania ramane in continuare un sustinator ferm al extinderii UE in Balcanii de vest, in favoarea statelor care demonstreaza fermitate in indeplinirea criteriilor de aderare.

Serbia a obtinut progrese importante. Se stie ca Romania acorda o importanta deosbita pentru respectarea drepturilor minoritatilor nationale si vom urmari cu atentie implementarea angajamentelor asumate de Belgrad.

Romania sustine in continuare abordarea neutra a UE in ceea ce priveste statutul Kosovo.

Sustinem avansarea perspectivei europene a Albaniei si speram sa obtina statutul de candidat in iulie 2014.

Sub imperiul aceluaiasi spirit care guverneaza modelul dezvoltat in Romania, consider ca cetatenii statelor vecine care apartin minoritatilor romanesti trebuie sa se bucure de toate drepturile aferente minoritatilor nationale.

Orientul Mijlociu - Romania sustine eforturile secretarului de stat al SUA pentru o pace durabila, cu garantarea securitatii Israelului, unde Romania are o jumatate de vorbitori de limba romana.

Trebuie sa respectam si dorinta palestinienilor de a avea un stat recunoscut si ingrijorarile israelinilor in materie de securitate.

Primavara araba ne-a invata pe toti ca e mai complicat de gestionat haosul de care profita organizatiile teroriste decat un stat partaner condus de un regim autoritar, represiv, la fel de nepotrivit cu valorile noastre democratice.