Romania nu vinde cetatenia romana nimanui, ci o acorda celor care si-au pierdut-o din motive neimputabile lor, a precizat europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, dupa ce Hannes Swoboda a spus ca e nevoie de reguli comune pentru dobandirea cetateniei in UE, dand ca exemplu situatia moldovenilor, relateaza Mediafax.

"Respingem cu toata convingerea exemplul dat de catre Swoboda. Romania nu vinde cetatenia romana nimanui. Majoritatea covarsitoare a cazurilor in care Romania a acordat cetatenie moldovenilor reprezinta cazuri de redobandire a cetateniei de catre persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor", a declarat, marti, la Strasbourg, Theodor Stolojan, seful delegatiei Romaniei in Grupul Partidului Popular European.

"Domnul Hannes Swoboda, liderul grupului Socialist din Parlamentul European, a afirmat ca UE ar trebui sa aiba reguli comune de acordare a cetateniei care sa nu fie lasate doar la competenta guvernelor nationale. Domnul Swoboda a dat ca exemplu decizia presedintelui Traian Basescu de a acorda cetatenie "din belsug" moldovenilor", se arata intr-un comunicat PPE remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, cetatenia romana a fost acordata persoanelor sau urmasilor persoanelor care au pierdut-o in urma ultimatumului dat de catre fosta Uniune Sovietica in anul 1940 prin care Basarabia a fost luata de la Romania si incorporata in fosta Uniune Sovietica.

Uniunea Europeana ar trebui sa aiba reguli comune de acordare a cetateniei, a declarat, marti, liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, dand ca exemplu decizia presedintelui Traian Basescu de a acorda cetatenie "din belsug" moldovenilor.

"Nu este posibil ca problema cetateniei sa fie doar de competenta guvernelor nationale, deoarece odata cu dobandirea cetateniei unui stat membru se obtin drepturi europene: libertatea de circulatie, falicitati pentru vize si multe altele. Cand, de exemplu, domnul Basescu acorda cetatenie din belsug moldovenilor si chiar creeaza scindari in Moldova intre moldovenii care obtin cetatenia romana si ceilalti, este clar ca, in mod automat, se ofera unor cetateni din afara UE cetatenie europeana", a precizat Swoboda, la conferinta de la Strasbourg a grupului S&D.

Pe de alta parte, Swoboda a evitat sa critice decizia Maltei de la sfarsitul anului trecut de a acorda cetatenia malteza contra unei sume de bani.

Europarlamentarul austriac a mai precizat ca, in acest domeniu, trebuie respectat dreptul autoritatilor nationale de a decide, dar "ar trebui sa fie reguli comune europene clare privind acordarea cetateniei".

Totodata, Swoboda a spus ca cetatenia ar trebui sa fie acordata in cazul in care "cineva face ceva in folosul unei tari: poate investitii financiare, poate e un fotbalist bun, poate e un profesor universitar".

"Cetatenia ar trebui sa se acorde pe baza unei legaturi apropiate intre noul cetatean si statul membru si ar trebui sa fie clar ca nu este vorba de cumpararea cetateniei, ci de acordarea cetateniei petnru servicii aduse unei tari", a mai precizat liderul socialist.

Statul roman a acordat peste 183.000 de cetatenii in 2011, 2012 si in prima jumatate a anului 2013, a precizat, luni, la solicitarea Mediafax, Autoritatea Nationala pentru Cetatenii (ANC).

Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, prevede trei modalitati de obtinere a cetateniei. Astfel, articolul 8 prevede acordarea cetateniei la cerere persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain. Articolul 10 reglementeaza acordarea cetateniei de catre persoanele care au pierdut cetatenia romana la un moment dat, in timp ce articolul 11 se refera la redobandirea cetateniei de catre persoanele care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor. ANC a mentionat faptul ca in baza articolului 11 persoanele care depun cerere de cetatenie provin din Republica Moldova, Ucraina, Israel, Rusia, Bulgaria, Turcia.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, in 2011, din cele 5.516 cetatenii acordate persoanelor care au depus juramantul la sediul institutiei 5.090 au fost acordate in baza articolului 11, iar in 2012, din 2.671 de certificate de casatorie 2.378 au fost inmanate unor cetateni din tarile mentionate mai sus. Si in prima parte a anului trecut, cele mai multe cetatenii au fost acordate de ANC unor persoane care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor: 2.901 din 3.165.