PDL cere reluarea dezbaterii si adoptarea Codului Etic al cadrelor didactice care sa mentioneze clar obligatiile, drepturile si sanctiunile in cazul in care se incalca prevederile, a anuntat vicepresedintele PDL, Raluca Turcan. Aceasta a declarat ca exista solutii pentru eradicarea coruptiei din educatie, acestea fiind codul etic al cadrelor didactice si introducerea in noua Constitutie a unei prevederi prin care sa se aloce "minim 5% din PIB pentru educatie".

"Valul de plangeri din partea parintilor din ultima perioada arata ca in Romania cadrele didactice au ajuns administratori de ocazie pentru a compensa subfinantarea cronica a invatamantului de la bugetul de stat", avertizeaza Raluca Turcan, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acesteia, "chiar daca potrivit Constitutiei dreptul la educatie este garantat, iar potrivit Legii Educatiei Nationale invatamantul este gratuit, parintii sunt nevoiti sa scoata bani grei din buzunar pentru acest drept ingradit de USL prin subfinantarea cronica a bugetului educatiei si tolerarea coruptiei".

Turcan sustine ca "alocarile bugetare pentru sistemul de educatie demonstreaza ca USL refuza sa previna si sa combata coruptia si ca se bazeaza pe contributiile directe ale parintilor pentru finantarea educatiei copiilor lor. Daca s-ar vrea cu adevarat diminuarea coruptiei din educatie, Victor Ponta ar trebui sa aloce mai multi bani sistemului".

"Asadar, acceptarea coruptiei face parte din planul de finantare indirecta a pusculitei de partid. Mai putini bani la educatie inseamna mai multi bani la alte ministere, cum ar fi cel condus de Liviu Dragnea, care primesc automat destinatii politice", sustine vicepresedintele PDL.

Potrivit Ralucai Turcan, "PDL solicita ca noua Constitutie sa prevada minim 5% din PIB pentru educatie". "Atat timp cat USL nu va rezolva cele doua probleme grave, Codul Etic si finantarea educatiei, aceasta va fi macinata de coruptie", a adaugat aceasta.

Declaratiile vicepresedintelui PDL vin dupa ce invatatoarea Dana Blandu a fost demisa de catre Consiliul de Administratie al Scolii numarul 10 din Bucuresti, care a decis desfacerea contractului de munca al acesteia. Invatatoarea Dana Blandu a fost surprinsa intr-o serie de inregistrari video in care le cerea parintilor bani pentru cadourile de sarbatori.

Vineri, 10 ianuarie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat ca desfacerea contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu "este o decizie corecta". Oficialul a anuntat ca va modifica legea astfel incat persoanele carora li s-a desfacut contractul sa nu se mai poata intoarce in sistem.

Citeste si: