Incercarea de a utiliza vizita asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland "in favoarea sau in defavoarea unuia dintre actorii politici relevanti de la noi, este ridicola", a comentat, duminica, pe blogul personal, consilierul prezidential Cristian Diaconescu.

Aceasta vizita trebuie "sa fie inteleasa in cheia sprijinului real pe care il primim, iata, sustinut din partea SUA, pentru consolidarea statului de drept, pentru un traseu democratic sigur al Romaniei in spatiul european si euro-atlantic", explica Diaconescu, potrivit Mediafax.

Diaconescu spune ca "Administratia americana a constatat derapaje ale puterii politice, agresiuni ale puterii la adresa statului de drept si ingerinte si presiuni in treburile si independenta justitiei si, in mod natural, a luat decizia de a trimite un inalt oficial pentru a prospecta aceasta situatie anormala din Romania".

Consilierul prezidential apreciaza ca maniera in care Victoria Nuland si-a transmis mesajele este " una deosebit de constructiva, necontondenta".

Referindu-se la absenta premierului Ponta din peisajul vizitei, Diaconescu a comentat: "Este strict problema domnului Victor Ponta cum anume isi gestioneaza relatiile cu partenerii externi, atata vreme cat aceste relatii nu afecteaza credibilitatea Romaniei si atat timp cat pentru gesturile grosolane nu trebuie sa plateasca Romania si poporul roman".

"Cine a avut ceva de inteles din aceste mesaje (n.r.- ale Victoriei Nuland), cu certitudine a inteles. Cine nu, nu sperati ca nu va intelege niciodata! Speranta mea este ca de data aceasta, in Romania numarul celor care au inteles corect mesajul american sa fie substantial mai mare decat al celor din afara, astfel incat sa putem crede ca viitorul ne poate aduce "normalitatea" in modul in care aceasta este descrisa in lumea libera, o lume careia pretindem ca ii apartinem, si nu izolarea drept consecinta a cultivarii unor concepte materialist-dialectice de tipul democratiei originale", a mai comentat consilierul prezidential Cristian Diaconescu.