Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sambata, ca de la 1 ianuarie cetatenii europeni pot cumpara, ca persoana fizica, terenuri din Romania fara restrictii pentru ca "exista un vid legislativ de aproximativ o luna" pana cand pot fi impuse conditii suplimentare.

Ministrul Maria Grapini a declarat, intr-o conferinta de presa la Arad, ca in acest moment strainii pot cumpara fara restrictii terenuri in Romania, pentru ca nu exista in vigoare conditii suplimentare, dupa ce legea care le dadea romanilor drept de preemptiune a fost respinsa de presedintele Traian Basescu, transmite Mediafax.

"De la 1 ianuarie 2014 au expirat cei sapte ani in care in Romania nu puteau fi cumparate terenuri decat de persoane juridice, nu si de persoane fizice din alte tari. Acum cand vorbim, orice cetatean, din orice tara, daca vine si identifica un teren si se intelege cu proprietarul, il poate cumpara fara niciun alt aviz (...) Exista un vid legislativ de aproximativ o luna. Nu exista in vigoare o alta lege care sa puna si alte conditii, pana cel mai devreme in 10 februarie, cand pot sa intre in plen comisiile sa lucreze, legea fiind returnata, trebuie refacuta", a declarat Grapini.

Ministrul a spus ca "ideea legii respinse a fost atat sa existe acest drept de preemptiune pentru romani si pentru stat, cat si sa se incerce o compactare a terenurilor".

"Luna aceasta nu stiu cati (cumparatori - n.r.) o sa vina, dar inteleg ca si preturile au crescut in aceasta perioada. Nu am constatat personal ca ar veni foarte multi", a declarat Grapini.

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, marti, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Presedintele mentiona in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)..." si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".

"Aceasta reglementare nu este clara, intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane", se preciza in cerere, adaugandu-se ca aceasta mentiune "este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil".

Cetatenii straini pot cumpara deja teren in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsa de presedintele Traian Basescu le dadea romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor, declara joi, pentru Mediafax, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", spunea Constantin. El spunea ca legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.