Daca la sfarsitul anului trecut relatia PSD-PNL atarna de un fir de par, iar USL risca sa se destrame in urma crizei din martea neagra, inceputul anului i-a gasit pe liderii celor doua partide cu declaratii pacifiste. La nivel declarativ, social - democratii si liberalii pledeaza pentru consolidarea USL, ba unii dintre ei enunta chiar participarea pe liste comune la alegerile europarlamentare. Ce se ascunde insa in spatele vorbelor? In teritoriu, tensiunile dintre PSD si PNL sunt majore, Crin Antonescu l-a numit coordonator al campaniei electorale pe unul dintre liderii liberali aflati in razboi deschis cu PSD, in timp ce Victor Ponta si-a securizat protectia mediatica prin cooptarea PC-ului lui Dan Voiculescu pe listele PSD pentru europarlamentare.

Victor Ponta si Crin Antonescu Foto: AGERPRES

La nivel declarativ, la inceputul saptamanii, in prima sedinta a PSD, Victor Ponta a dat un semnal pentru refacerea relatiilor cu liberalii si continuare protocolului USL. Presedintele PSD a anuntat luni, 6 ianuarie, ca strategia partidului sau este lupta impotriva lui Traian Basescu, iar tensiunile din USL in teritoriu trebuie sa inceteze - tensiunii ce fusesera enuntate apasat cu o zi inainte de colega sa de partid, Gabriela Vranceanu.

  • Victor Ponta: "Am discutat si cu domnul Antonescu si in perioada urmatoare, pana la inceputul sesiunii parlamentare, trebuie sa rezolvam toate problemele de colaborare din teritoriu. Pornind de la principiul pe baza caruia s-a construit USL - acela ca si la Ilfov si la Botosani sau la Alba, acolo unde e majoritate PNL-PDL, oamenii au votat USL totusi".

In spatele usilor inchise, la sedinta PSD, Ponta a dat directivele pentru pregatirea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca in teritroiu s-a cerut mobilizare generala, tinta propusa de catre PSD fiind atingerea un scor de 40% la alegerile europarlamentare din luna mai 2014.

  • "Alegerile europarlamentare au o miza foarte mare, vor fi tabloul pentru prezidentiale. In functie de scorul obtinut, PSD va lua decizia daca va avea sau nu candidat propriu la prezidentiale", au explicat sursele citate.

Tot in sedinta conducerii PSD s-a validat participarea pe liste comune alaturi de PC la alegerile din mai. Desi decizia nu a fost anuntata oficial, refacerea aliantei cu partidului lui Dan Voiculescu consolideaza relatia cu influentul mogul si trustul Intact - important mijloc media in campania care va urma.

De partea cealalta, liberalii, reuniti in sedinta joi, 9 ianuarie, au transmis la nivel public acelasi mesaj de unitate si consolidare a USL. Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat ca "acum la inceput de an, cu cele mai bune ganduri si cele mai serioase intentii exista obligatia sa revigoram si sa mentinem USL".

  • Crin Antonescu: "Biroul Politic m-a mandat in calitate de presedinte, si pe ceilalti colegi ai mei, prim-vcepresedinte, vicepremier, secretar general, liderii grupurilor parlamentare, depinde cum se formeaza echipa sa discutam cu partenerii nostri la nivelul conducerii USL, acum la inceput de an, cu cele mai bune ganduri si cele mai serioase intentii ce trebuie sa facem, sa clarificam, sa reformulam sau sa adaugam la documentele, mecanismele, la procedurile de functionare ale acestei aliante politice(....) este de datoria noastra sa rezolvam ce e de rezolvat si, daca se poate, ceea ce imi doresc din tot sufletul, sa mergem inainte".

In interiorul PNL insa, lucrurile nu sunt atat de clare, partidul fiind in momentul de fata scindat. Propunerea vicepresedintiilor PNL Daniel Chitoiu si Radu Stroe de a participa pe liste comune cu PSD la europarlamentarele din luna mai a impartit PNL in doua tabere. Antonescu, alaturi de Eduard Hellvig si apropiatii sai Rares Manescu si Klaus Iohannis, au respins ideea. Factiunea Chitoiu - Rusanu (din care fac parte cei mai multi ministri liberali), tot mai apropiata de Victor Ponta, controleaza insa aproximativ 10-12 filiale judetene ale PNL, ceea ce ii creeaza lui Crin Antonescu o dificultate in interiorul propriului partid.

  • De altfel, surse politice au delcarat pentru Hotnews.ro ca propunerea facuta de Chitoiu si Stroe este sustinuta neoficial de catre Victor Ponta, care a reusit astfel sa creeze o ruptura in interiorul PNL.

Public, vicepresedintele Radu Stroe a recunoscut ca pledeaza pe liste comune cu PSD la europarlamentare, la propunerea sa aderand si deputatul Calin Popescu Tariceanu.

  • Radu Stroe: Da, sunt de acord cu listele comune. Din foarte multe motive, dar hai sa nu facem analize acum. Sunt asteptat! Asta este punctul meu de vedere.
  • Calin Popescu Tariceanu: Din punctul de vedere al mentinerii coeziunii aliantei cu PSD, cred ca ar fi mult mai utile listele comune. Riscul listelor separate este dat de competitia inerenta care se produce intre cele doua partide si, pe fondul unor disensiuni pe care le-am remarcat cu totii in ultima perioada, aceasta situatie se poate deterioara. Deci asa, daca vreti, intr-o intelepciune larga, poate e mai bine pe liste comune. (Mediafax)

In schimb, Crin Antonescu a declarat ca PNL si PSD merg pe liste separate la alegerile europarlamentare din primavara. Liderul PNL a comentat declaratiile unor liberali precum Radu Stroe si Calin Popescu-Tariceanu privind posibilitatea unor liste comune, descriindu-le drept "dorinte personale".

De asemenea, Antonescu a anuntat ca in sedinta conducerii PNL s-a decis numirea liderului PNL de la Ilfov, Marian Petrache, ca sef al campaniei pentru europarlamentare. ACelasi Petrache care este in conflict direct cu organizatia PSD de la Ilfov.

Totusi, Antonescu a lasat usa deschisa pentru o participare comuna la alegerile pentru Parlamentul European, afirmand ca daca apare o asemenea propunere, ea va fi discutata.

  • Crin Antonescu: "Daca la un moment dat, in cursul discutiilor pe care le avem, apare o asemenea propunere, o vom discuta, dar deocamdata ea nu este de actualitate si fiecare partid se pregateste, asa cum s-a anuntat inca din cursul anului trecut, sa participe separat", a mai afirmat Antonescu, precizand ca "dincolo de regimul unor aspiratii intime declarate public", "PNL nu a luat in discutie asa ceva".

Un alt aspect care trebuie precizat este ca liberalii si-au stabilit sedinta Delegatiei Permanente a partidului la Sinaia pe 1-2 februarie, chiar dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, programata pe 31 ianuarie.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca programarea sedintei Delegatiei PNL a fost gandita astfel incat partidul sa analizeze si sa-si stabileasca strategia pentru europarlamentare dupa ce social democratii isi vor stabili la randul lor strategia.

Dincolo de declaratiile impaciuitoare din ambele parti, tensiunile USL din teritoriu nu s-au rezolvat.

La Botosani, presedintele Consiliului Judetean Botosani, liberalul Florin Turcanu, a dat ordin ca activitatea sefilor PSD din structura CJ sa fie verificata de catre o comisie de ancheta. La Ilfov, presedintele CJ, liberalul Marian Petrache, este somat de catre liderii PSD sa semneze un pact de neagresiune. In replica, Petrache conditioneaza semnarea pactului numai daca se va intalnii cu liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.

Scandalul de la Ilfov dintre PSD si PNL este si el departe de a se fi incheiat. Social democratii ii cer liderului PNL, Marian Petrache sa semneze pactul de neagresiune propus de social democrati. In replica, Petrache ii transmite acestuia ca este de acord sa semneze pactul, dar numai dupa o intalnire cu presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, la care sa participe si presedintele organizatiei PSD Ilfov, Gabriela Firea.

Dupa sedinta de joi a liberalilor, presedintele PSD Ilfov, Gabriela Firea a declarat ca PNL nu doreste sa renunte la alianta "nociva" cu PDL in Ilfov si considera ca "promovarea" liderului PNL Ilfov in comitetul de organizare a alegerilor europarlamentare arata faptul ca nu exista intentia aderarii la pactul de neagresiune propus de PSD Ilfov, dupa cum relateaza Agerpres.

Firea le reproseaza colegilor din USL ca amana luarea unei decizii prin care PSD Ilfov sa revina la vicepresedintia Consiliului Judetean, ocupata in prezent de PDL.

Nici in Dambovita problemele nu s-au rezolvat. Presedintele PSD Dambovita, Adrian Tutuianu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca nu stie daca e nevoie de un pact de neagresiune si colaborare cu PNL la nivel de judet, inainte de alegerile europarlamentare, insa are anumite nemultumiri de colaborarea cu liberalii in Dambovita.

Liderul PSD Dambovita a adaugat ca e ''nemultumit in continuare'', dupa ce PNL a ales sa sustina, la nivel de judet, fosti membri marcanti ai PDL in functii de conducere la institutiile deconcen