Deputatul PSD Sebastian Ghita, considerat un apropiat al lui Victor Ponta, afirma ca Gyorgy Frunda, consilier al primului ministru, "bate campii" prin declaratiile critice la adresa Statelor Unite ale Americii, in contextul vizitei in Romania a Victoriei Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry.

"Cred ca domnul Frunda bate campii. Nu vreau sa-l jignesc si sa spun ca a fost o declaratie idioata, dar cuvantul neinspirat este mult prea bland. Statele Unite reprezinta cel mai important partener strategic al Romaniei. Dezvoltarea economica a Romaniei in conditii de siguranta si stabilitate depinde de acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Domnul Frunda n-a realizat ca declaratiile sale vor fi folosite ca propaganda anti-Guvern", a declarat Sebastian Ghita, citat pe site-ul televiziunii de stiri Romania TV, pe care o controleaza.

Reactia sa vine dupa ce Gyorgy Frunda a declarat ca simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anuntul vizitei secretarului de stat adjunct american in Romania, Victoria Nuland, care si-a anuntat sosirea la Bucuresti (perioada 10-11 ianuarie) pentru a discuta despre functionarea statului de drept.

"Eu cred ca directia occidentala Romaniei este incontestabila si ca relatiile privilegiate pe care Romania le are cu SUA nu pot suferi de pe urma unor declaratii generate de consilieri fara relevanta reala. Astfel de intalniri, intre factori de decizie din administratia americana si factori de decizie din administratia din Romania vizeaza aspecte importante, precum cooperarea economica si dezvoltarea unor parteneriate pragmatice, precum si teme de interes pentru investitiile economice americane in crestere, din Romania", a mai spus Sebastian Ghita, pentru Romania TV.

Frunda, cunoscut pentru numeroase amendamente depuse la legea de functionare a ANI (ca senator UDMR), care au redus drastic competentele institutiei, a acuzat "un aer de superioritate" din partea SUA, "ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii".

"E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale - n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - n.red.)", adaugase Gyorgy Frunda, pentru Ziare.com.