Presedintele PNL, Crin Antonescu, a povestit joi, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta Biroului Politic al PNL, ca in 1991 a inceput un doctorat cu profesorul Zoe Petre insa nu si-a mai sustinut lucrarea pentru ca doi ani mai tarziu a devenit deputat si a ales sa se ocupe de politica, considerand ca "nu e o chestiune de palmares", "o decoratie pe care ti-o da cineva". Liberalul a precizat ca nu intentioneaza sa isi sustina doctoratul pentru ca vremea lui a trecut.

Antonescu a precizat ca tema doctoratului era constituirea conceptului regal in mostenirea lui Alexandru Macedon in epoca elenistica.

"In 1991 - asta e arheologie - cred ca in primavara, am inceput un doctorat cu dna Profesor Zoe Petre, conducator de doctorat. (...) Am parcurs-o (tema de doctorat - n.red.), am dat examenele de etapa care se dau. Intre timp, devenind deputat in 1992, in toamna, la inceputul lui 1993 m-am pomenit in fata unei decizii, asa am perceput eu lucrurile: fac politica mai departe, merg cu doctoratul? Eu concepand in 1993 ideea ca doctoratul nu e chestiune de palmares (...), nu e o decoratie pe care ti-o da cineva. E un element de parcurs, de cariera atunci, in principiu, cand te duci pe o cariera stiintifica. (...) Eu vorbesc de istorie, chiar nu stiu cum e in alte parti. Si atunci am suspendat acest lucru, i-am spus doamnei profesor Petre, care insista", a spus Antonescu, potrivit Agerpres.

Liberalul a mai povestit ca, la aflarea acestei decizii, Nicolae Mischie, coleg la vremea aceea in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, dar si "contemporan de doctorat", a spus "vorbe profetice": "M-a intrebat mai intai daca sunt prost, a raspuns tot el ca nu, dupa care mi-a zis ca peste 10 ani toata lumea va avea doctorat", ca cine nu va avea doctoratul o sa fie "ultimul om", ca nu are nicio importanta daca doresti sau nu sa faci o cariera stiintifica, ca nu trebuie neaparat sa te dedici ca sa faci un doctorat, deoarece "timpul trece, doctoratul vine".

"Domnia sa a devenit doctor si nu am niciun fel de indoiala asupra temeiniciei, dar vorbele au fost adevarate in sensul ca, intr-adevar, numarul nedoctorilor din Romania este din ce in ce mai mic. Cred ca noi am devenit o minoritate, adica sunt sigur", a sustinut Antonescu.

"Nu regret acest tip de alegere, pot sa regret ca nu mi-am vazut de doctorat lasand politica", a adaugat liberalul.

"Ii spun si doamnei profesor Zoe Petre, multumindu-i inca o data pentru cat a condus acest doctorat, cand nu mai sunt nici senator, nici deputat, nu ma mai apuc nici de doctorat. Vremea doctoratului a trecut", a incheiat Antonescu.