Liderul grupului PPDD din Senat, Haralambie Vochitoiu, va merge saptamana viitoare in Iran, pentru a infrati o regiune de acolo cu judetul Hunedoara, unde isi are colegiul, si pentru a incerca facilitarea unor contacte politice si economice, potrivit unei declaratii acordate Mediafax.

"Facem o infratire intre o regiune de acolo si regiunea Hunedoarea, de unde vin eu, judetul Hunedoara si incercam facilitarea unor contacte politice si economice", a spus Vochitoiu.

El a precizat ca nu reprezinta Senatul in aceasta vizita, pe care si-a achitat-o din banii sai. "Nu e o delegatie oficiala din partea Senatului. Nu e o chestiune oficiala a Parlamentului. Vizita nu e platita de Senat. Eu sunt senator, dar nu e platita de Senat. Nu ma pot dezbraca de haina de senator, dar nu o e delegatia oficiala a Senatului, nu e platita de Senat, nu am delegatia de la Senat. Senatul e in vacanta. Eu mi-am platit biletul, cu tot ce trebuie. Fiecare ne platim", a afirmat Vochitoiu.

El a aratat ca in Iran vor merge impreuna cu el inca patru sau cinci persoane din Hunedoara, reprezentanti ai autoritatilor locale si oameni de afaceri, el fiind singurul parlamentar.

Vochitoiu a mai spus ca vizita in Iran va dura cinci zile.

El a precizat ca a transmis MAE ca va merge in Iran. "Eu am cerut sprijinul MAE, le-am spus ca merg acolo, ca sa stie de mine ca sunt acolo. E o tara mai indepartata si nu am fost niciodata acolo", a spus Vochitoiu, care a aratat ca are o relatie buna si cu ambasada Iranului la Bucuresti, careia i-a transmis anuntul in legatura cu vizita si programul acesteia.

Intrebat de unde i-a venit ideea, Vochitoiu a precizat ca aceasta vizita in Iran nu este singulara, fiind consecinta demersurilor sale facute pe langa ambasade.

"In momentul in care am ajuns in Parlament, am trimis la toate ambasadele din Romania, ca lider de grup al senatorilor PPDD, o adresa in care am spus ca sunt cutare, mi-am trimis CV-ul, am spus ca reprezint partidul acesta, care e tanar, e prima data in Parlament si vreau sa ne cunoastem, vreau sa stiti despre noi si noi despre dumneavostra. Suntem un partid nou intrat pe scena politica si prin urmare va transmitem salutul nostru si invitatii la o cafea, la o discutie. Si unele ambasade au raspuns foarte repede", a spus Vochitoiu.

El a aratat ca primul ambasador care i-a raspuns a fost cel al Japoniei, dupa care au urmat raspunsuri de si de la ambsadele Chinei, Suediei, Germaniei.

Vochitoiu a precizat ca, in consecinta, vizita pe care o va face in Iran va fi la invitatia autoritatilor din aceasta tara. "Avem la ora asta discutii cu mai multe tari. Vizita aceasta e facuta la invitatia celor din Teheran. Eu cred ca fiecare parlamentar ar trebui sa faca asta. Asta e munca de parlamentar - sa incerci sa reprezinti colegiul, sa dezvolti schimburi culturale, economice. Asta e treaba parlamentarilor", a mai spus Vochitoiu.

O delegatie a Parlamentului Romaniei va efectua o vizita oficiala in Iran saptamana viitoare, anunta Cristian Teodorescu, ambasadorul roman la Teheran, citat de site-ul postului iranian PressTV. Potrivit ambasadorului Cristian Teodorescu, in cursul vizitei, delegatia parlamentara va explora modalitatile de intensificare a cooperarii intre Romania si Iran.

Republica Islamica Iran este un actor important in regiunea Orientul Mijlociu, iar Bucurestiul acorda o mare importanta promovarii relatiilor cu Teheranul, a spus Teodorescu.

Cu ocazia reuniunii Adunarii Generale a ONU desfasurata in septembrie 2013 la New York, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a discutat cu omologul sau iranian, Mohammad Javad Zarif, salutand relatiile dintre Bucuresti si Teheran si pledand pentru intensificarea cooperarii bilaterale, aminteste PressTV.

UPDATE: In ceea ce priveste vizita unei delegatii parlamentare romane la Teheran, ministrul Corlatean a declarat miercuri seara ca aceasta se inscrie intr-un efort al comunitatii internationale, care se doreste a fi unul conjugat, de a pune in valoare un anumit grad de deschidere care provine din partea noilor autoritati din capitala iraniana in ce priveste necesara cooperare cu comunitatea internationala pentru stoparea programului nuclear pe care Iranul l-a promovat o anumita perioada de timp.

"Cred ca este un lucru bun. In acelasi timp trebuie sa luam in consideratie si preocuparile pe care Israelul le-a exprimat public fata de capacitatea reala de implementare a acestor masuri de catre conducerea politica din Iran. Eu cred ca printr-un dialog sustinut si prin masuri de transparenta si verificate putem merge in directia cea buna", a spus seful diplomaniei romane, potrivit Agerpres.