Deputatul PSD Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis in judecata miercuri de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, el fiind acuzat de conflict de interese, dupa ce si-a angajat sotia in cadrul biroului sau parlamentar, cu incalcarea prevederilor legale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres, Vasile Ghiorghe Gliga, in calitate de deputat, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca prin care sotia sa a fost angajata, in perioada ianuarie 2009 - martie 2011, in cadrul biroului sau parlamentar, fiind remunerata din bugetul Camerei Deputatilor.

Dosarul se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ancheta in acest caz a fost declansata in urma unei sesizari trimise la Parchetul General de catre Agentia Nationala de Integritate in noiembrie 2011.

ANI arata atunci ca Vasile Ghiorghe Gliga si-a angajat sotia, Elena Gliga, in perioada 5 ianuarie 2009 - 28 martie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 28 Mures. Inspectorii de integritate au calculat ca beneficiul patrimonial obtinut de sotia deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro).

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative", iar potrivit dispozitiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.