Comisia Calarasi a stabilit, miercuri, calendarul audierilor, cei chemati fiind reprezentantii Oficiului de Cadastru, Cartii Funciare, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, Directiile agricole, prefectul de Calarasi, primarul din Nana, consilierul prezidential Adrian Radulescu si notari, informeaza Mediafax.

Senatorul PSD Gabriela Firea a anuntat, miercuri, ca audierile din comisia de ancheta privind situatia terenurilor din judetul Calarasi va incepe luni, cu prefectul judetului si reprezentantul Oficiului de Cadastru, la comisie urmand a fi chemat si consilierul prezidential Adrian Radulescu.

Ea a precizat ca audierile din comisia de ancheta vor avea doua parti, intr-o prima parte fiind audiate institutiile, prin reprezentantii lor, in legatura cu istoricul acestor terenuri, urmand ca in a doua parte sa fie invitate si alte persoane care apar in aceste documente.

Primele institutii invitate, saptamana viitoare, vor fi Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), reprezentantii Cartii Funciare, prefectul de Calarasi, primarul din Nana, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, Directiile agricole, consilierul Adrian Radulescu si de asemenea, notarii implicati.

"In ziua de luni vom avea deja primele audieri, la ora 15.00 urmand a veni reprezentantii OCPI de pe raza judetului Calarasi, iar, de la ora 16.00, prefectul judetului Calarasi", a spus senatorul PSD Gabriela Firea, purtator de cuvant al comisiiei de ancheta.

Ea a precizat ca persoanele invitate la audieri trebuei sa prezinte documente "edificatoare in legatura cu toata situatia creata".

Gabriela Firea a mai spus ca, in cazul in care se pune problema existentei unor documente clasificate, membrii comisiei vor semna un certificat de confidentialitate, asa cum s-a intamplat si in cazul comisiei Rosia Montana, acesta nefiind "un impediment", astfel ca unele persoane sa gaseasca subterfugii de comunicare si sa le interzica accesul la unele documente, pe motiv ca acele documente sunt secrete sau ca "s-ar devoala intimitatea unor persoane si institutii".

  • Comisia Calarasi isi face site si asteapta la audieri pe oricine doreste sa dea informatii

Membrii Comisiei Calarasi au decis sa isi faca site si asteapta la audieri pe orice persoana care are informatii despre vanzarea terenurilor din zona comunei Nana, potrivit unui anunt facut de senatorul PSD Gabriela Firea.

Potrivit Mediafax, Firea a spus ca membrii Comisiei isi vor prezenta activitatea pe site, iar cei care considera ca au unele informatii privind vanzarea terenurilor din zona comunei Nana le pot pune la dispozitie si se pot inscrie la audieri.

Ea a tinut sa precizeze ca trebuie sa existe documente pentru ca informatiile sa poata fi postate pe site.

"Delatiuni, informatii fara acoperire pot sa apara din toate zonele. Eu m-am referit la un program de audieri si persoane care consider ca au anumite informatii de prezentat in fata comisiei si se pot inscrie la audieri", a spus Gabriela Firea.

Senatorul PSD a tinut sa mentioneze ca este un semn de transparenta, si alte parlamente, cand au constituit astfel de comisii, avand un dialog cu publicul, pentru a afla cat mai multe elemente care poate scapa la un moment dat reprezentantilor comisiei.

Gabriela Firea a mai declarat ca este "obligatoriu" sa se intre in posesia tuturor contractelor de vanzare cumparare, pentru terenurile din zona comunei Nana, pentru aceasta fiind invitati si notarii care au incheiat astfel de contracte.

"Toate documentele care slujesc la clarificarea obiectivelor Comisiei le vom solicita", a spus si presedintele Comisiei, Eugen Nicolicea.

Despre invitarea la audieri a fiicei presedintelui, Ioana Basescu, senatorul PSD Gabriela Firea a spus ca nu pot anticipa acest lucru.

"Noi nu vanam pe nimeni, nu ne-am cautat si nu ne-am gandit la anumite tinte, vrem sa aflam adevarul, pentru ca orice cetatean al acestei tari merita sa afle adevarul, cand apare o situatie incerta care vizeaza implicarea reprezentantilor unor institutii ale statului", a spus senatorul PSD.

Gabriela Firea a mai declarat ca s-a propus in cadrul Comisiei sa se studieze si raportul Comisiei senatoriale de ancheta privind activitatea CEC.

"Vom dori o intalnire cu membrii subcomisiei de la Senat, pentru a ne clarifica si noi si a afla detalii din audierile acestora", a precizat Gabriela Firea.

Ea a spus ca lucrarile Comisiei vor fi extrem de transparente, pe site urmand sa fie publicate toate comunicatele, precizarile, programul de audieri si discutiile care au loc, care sunt publice.

Potrivit acesteia, audierile din comisie vor fi publice in faza in care reprezentantii institutiilor au documente publice, iar in momentul in care vor preciza ca exista informatii clasificate, membrii comisiei vor solicita certificate ORNISS.

Comisia de ancheta privind legalitatea achizitiei terenurilor din comuna Nana, Calarasi, si-a completat, miercuri, conducerea si a stabilit programul de lucru, sedintele urmand a avea avea loc de luni pana joi, pana la finalizarea anchetei parlamentare.

Membrii comisiei au votat, in prima sedinta din 2014, pe deputatul PNL Ioan Cupsa pentru functia de vicepresedinte si pe deputatul PC Vicentiu Irimia ca secretar.

Cei doi au fost votati cu unanimite de voturi in cadrul comisiei.

Membrii comisiei au votat, tot cu unanimitate, si Regulamentul de functionare a comisiei, care va fi trimis, pentru un nou vot, in Birourile Permanente ale celor doua Camere.

Presedintele comisiei parlamentare de ancheta, Eugen Nicolicea, a propus si programul de lucru al comisiei, incepand de lunea viitoare. Astfel, membrii comisiei urmeaza sa se intalneasca in sedinte de lucru de luni pana joi, pana la finalizarea anchetei parlamentare.

Comisia discuta la ora transmiterii acestei stiri programul audierilor si persoanele care urmeaza sa fie invitate la comisie, pe tema terenurilor din zona comunei Nana.

Comisia parlamentare de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi, a avut prima sedinta de lucru in 17 decembrie, cand a fost ales presedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea.

In urma anuntului PDL ca nu va participa la sedintele Comisiei de ancheta, membrii acesteia au stabilit sa astepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor pentru functia de vicepresedinte al comisiei. "Daca pana data viitoare, PDL nu va ocupa aceasta functie de vicepresedinte, ea va fi repartizata altor grupuri din cadrul comisiei", spunea Nicolicea, in decembrie.

Comisia de ancheta a celor doua Camere se numeste "Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi", potrivit draftului de Regulament.

Comisia este alcatuita din 13 deputati si senatori PSD, PNL, PC, PPDD si UDMR, astfel: de la PSD - Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Serban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL - Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupsa, de la PC - Vicentiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD - Teiu Paunescu.

Obiectivele comisiei de ancheta sunt verificarea trasabilitatii terenurilor instrainate in perioada 1990 - 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situatiei subventiilor incasate de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, in perioada verificata, in zona supusa anchetei, verificarea statutului juridic si a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploatatiilor agricole si verificarea legalitatii tranzactiilor cu terenuri din zona Nana, in perioada 1990-2013.

Comisia de ancheta poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta ori o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in domeniul care formeaza obiectul activitatii comisiei de ancheta.

Regulamentul mai prevede ca impiedicarea in orice fel a activitatii comisiei de ancheta in indeplinirea atributiilor sale se sanctioneaza potrivit legii penale.

In plus, la cererea comisiei, orice persoana care cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu situatiile semnalate este obligata sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze, iar institutiile sau autoritatile cu atributii referitoare la faptele infatisate sunt obligate sa raspunda la solicitarile comsiiei de ancheta, in termenul stabilit.

In cazul in care este necesara prezenta unor experti pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari in vederea aflarii adevarului, Comisia de ancheta dispune efectuarea de expertize.

In activitatea sa, Comisia va putea utiliza specialisti fara drept de vot, desemnati de grupurile parlamentare. Constatarile, conzluziile si propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului in termen de 60 de zile de la infiintarea comisiei, votul final urmand a fi dat intr-un plen reunite al celor doua Camere ale Parlamentului.