Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu ia in calcul posibilitatea de a emite o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere, intrucat un astfel de demers ar fi neconstitutional. "Deci nu s-a pus problema vreodata. Atunci cand s-a pus problema sa se dea ordonanta, am explicat foarte clar ca e neconstitutional si nu intentionez sa fac asa ceva", a spus Ponta, citat de Agerpres.

"Nici nu intentionez si nici nu cred ca se poate. Din cate stiu eu, in Constitutie se prevede ca Parlamentul da legi in acest sens. Deci nu s-a pus problema vreodata. Atunci cand s-a pus problema sa se dea ordonanta, am explicat foarte clar ca e neconstitutional si nu intentionez sa fac asa ceva. Este dreptul Parlamentului, prevazut de Constitutie, de a aproba legi de amnistie sau gratiere colectiva, gratierea individuala tinand de seful statului", a declarat Ponta, la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD, potrivit Agerpres.

Reamintim ca in Camera Deputatilor a ajuns pe ordinea de zi de marti, 10 decembrie, un proiect de lege pentru gratierea si amnistia unopr categorii de condamnati. Proiectul a fost promovat intr-o totala lipsa de transparenta si a fost in cele din urma scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor in urma presiunii publice.

Discutii despre o eventuala ordonanta de urgenta au aparut in jurul datei de 19 decembrie, cind a avut loc ultimul termen de judecata in dosarul lui Adrian Nastase - Zambaccian. In aceeasi zi si-a dat demisia ocupantul functiei de Avocat al Poporului, singura institutie care poate ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta.