Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat luni ca, in opinia sa, eurodeputatul german Elmar Brok este un politician "demagog, iresponsabil si populist", care impartaseste o 'gandire nazista' ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei, relateaza Agerpres.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populisti cum e domnul Brok, care au intervenit deseori si in Romania si erau foarte bine mediatizati de presa basista ca niste extraordinari europarlamentari, dar cu aceasta ocazie am aflat ce gandesc despre romani - ca trebuie sa ne amprenteze, ca trebuie sa fim toti, eventual, tinuti in spatele unor garduri electrificate. Astia sunt prietenii lui Macovei. Ce va mira? De fapt, si gandesc la fel. O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna", a spus Ponta, la finalul sedintei Biroului Permanent al partidului.

Acesta a adaugat ca si-ar fi dorit ca presedintele Traian Basescu sa aiba o pozitie mai ferma in contextul recentelor declaratii ale lui Elmar Brok cu privire la amprentarea imigrantilor.

"Evident ca mi-as fi dorit ca domnul Basescu sa-i apere pe romani in Consiliul European, pe unde se duce domnia sa. Nu o face, pentru ca nu are autoritatea si credibilitatea sa faca acest lucru. E mult prea dator ca sa poata sa ridice vocea in apararea romanilor", a mai precizat Ponta.

Referitor la demersul eurodeputatilor social-democrati de a-i cere demisia lui Elmar Brok din functiile pe care le detine in Parlamentul European, Victor Ponta a declarat ca "Romania a demonstrat si va demonstra in continuare ca accentele populiste si sovine din Europa sunt nu doar nejustificate, dar de fapt sunt un atac la fundamentul Uniunii Europene".

"Or, asta am facut cu calm, cu ratiune si cred ca lucrul acesta se va intampla si in continuare. Important este ca toate restrictiile au fost ridicate si nimeni nu le va reintroduce", a continuat Ponta.

Eurodeputatul german Elmar Brok, din partea Uniunii Crestin-Democrate, a propus repatrierea imigrantilor din Europa de Est care sosesc in Germania pentru a scapa de saracie si inregistrarea amprentelor lor pentru a-i impiedica sa mai revina, a informat agentia EFE.