Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, in emisiunea "Evenimentul Zilei" de la B1 TV, ca Romania trebuie sa ii ofere Republicii Moldova o solutie alternativa pentru "parcursul european" in cazul in care la Chisinau s-ar inversa trendul pro-european. Presedintele a adaugat ca in acest sens ar trebui ca in Romania sa inceapa o dezbatere privind unirea cu Moldova "care sa nu ii intereseze pe politicienii moldoveni".

"In Romania trebuie sa inceapa o dezbatere interna daca ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, o dezbatere care nu trebuie sa-i intereseze pe politicienii din Moldova. De ce? In situatia in care ar fi previzibila o intoarcere a Moldovei catre Uniunea Eurasiatica, Romania are obligatia sa-i dea Moldovei posibilitatea sa-si continue parcursul european prin unirea cu Romania. N-as discuta daca unire fara Transnistria si fara Gagauzia, sint prea multe elemente. Dar Romania trebuie sa ofere aceasta alternativa," a declarat Traian Basescu.

Despre premierul moldovean Iurie Leanca, cel care a criticat declaratia presedintelui Basescu privind unirea, el a afirmat ca "a facut scoala de diplomatie la Moscova, a fost in Ambasada URSS la Bucuresti pina in 1989".

"Moldova e o tara care are pe teritoriul ei un conflict inghetat. In sud sint tentatiile autonomiste ale Gagauziei. Butoanele sint la Moscova in privinta Transnistriei si Gagauziei. Am vazut ce s-a intimplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu ca politician cu experienta nu pot sa nu iau in calcul posibilitatea unei intoarceri in Moldova, mai ales ca urmeaza alegeri, iar partidul Comunistilor are peste 40% in alegeri. In aceasta grila trebuie citita declaratia mea inainte de Vilnius, pentru ca Republica Moldova trebuie sa aiba o solutie alternativa pentru a-si continua drumul european. Iar daca presiunile vor fi uriase sa se intoarca din drum, Romania trebuie sa-i ofere o alternativa pentru continuitatea drumului european. Tineti cont ca Romana sustine fara rezerve suveranitatea Republicii Moldova, iar curentul unionist e slab in Moldova," a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova". Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca "declaratia le da apa la moara comunistilor moldoveni". Declaratia a fost criticata si in presa rusa.