Dupa ce politicieni conservatori de rang inalt din Germania au cerut amprentarea imigrantilor romani si bulgari pentru a-i impiedica sa primeasca indemnizatii social, politicienii romani reactioneaza aratand ca presupusa invazie a romanilor care ar fi urmat sa aiba loc dupa ridicarea totala a restrictiilor de pe piata europeana a muncii a fost doar "demagogie" si ca astfel de atitudini fata de imigranti sunt "extrem de ingrijoratoare".

Intr-un comunicat transmis sambata presei, Catalin Ivan, purtator de cuvant al PSD si lider al delegatiei PSD din Parlamentul European, condamna declaratiile facute de Elmar Brok, eurodeputatul PPE care a propus amprentarea imigrantilor pentru a putea fi identificati mai usor cei care ajung in Germania doar pentru a beneficia de sistemul de asistenta sociala, aratand ca cei care cer astfel de masuri "ar trebui sa se intoarca in Evul Mediu, acolo unde apartin ca mentalitate".

"Este extrem de ingrijorator faptul ca, in Europa anului 2014, un membru al Parlamentului European poate scorni asemenea initiative. Cei care cer amprentarea romanilor ar trebui sa se intoarca in Evul Mediu, acolo unde apartin ca mentalitate. Condamn ferm o astfel de initiativa, care intra in contradictie flagranta cu valorile europene in care credem cu totii si pe care trebuie sa le aparam cu orice pret", sustine Catalin Ivan.

Europarlamentarul social-democrat a solicitat colegilor democrat-liberali din PE sa ia atitudine fata de declaratia lui Elmar Brok.

"Fac un apel catre toti eurodeputatii PDL sa nu inchida ochii la aceste provocari si sa ia cat mai repede atitudine fata de colegul lor din PPE, Elmar Brok. Acum este momentul sa arate tuturor interesele cui le apara in Parlamentul European: interesele romanilor sau interesele lor de grup. In fata unor asemenea initiative deplasate, ma intreb la ce ii ajuta pe romani faptul ca Basescu nu rateaza nicio ocazie de a participa la intalnirile PPE", mai arata Ivan in comunicatul de presa.

La randul sau, europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, sustine ca astfel de campanii de presa impotriva romanilor, in contextul ridicarii restrictiilor pe piata muncii din tarile UE, sunt deplasate si lipsite de sens mentionand ca "apocaliptica invazie a romanilor nu a avut loc".

"Anul 2014 a inceput cu o veste buna pentru cetatenii romani: tarile care mai aveau restrictii privitoare la accesul lor pe piata muncii le-au ridicat cu incepere de la 1 ianuarie a.c. Este, pana la urma, o victorie a ratiunii si a valorilor pe care este construita Uniunea Europeana, care a dovedit consescventa in aplicarea lor. In acest context apar cu atat mai deplasate si mai lipsite de sens campaniile de presa indreptate impotriva romanilor, campanii la care au aderat si oameni politici importanti din Germania si din Marea Britanie, nu doar demagogi in cautare de voturi in perspectiva alegerilor europene din mai", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Corina Cretu si citat de Mediafax.

Potrivit acesteia, aceste campanii "au esuat in ridicol, pentru ca apocaliptica invazie a romanilor nu a avut loc".

"Este surprinzator sa constati cum politicieni germani de talia lui Elmer Brok, membru CDU, presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European, se alatura taberei care ii discrimineaza pe romani, desi cunosc foarte bine faptul ca romanii nu pot fi tratati drept emigranti, iar propunerea de ampretare a celor care beneficiaza de ajutoare sociale si sunt expulzati din Germania este absurda si contravine regulilor din UE. Propunerea domnului Brok si a altora precum el aduce aminte de un trecut pe care cu toti il credeam depasit si lectia lui invatata", sustine Cretu.

Potrivit acesteia, nicio data statistica nu demonstreaza ca romanii ar fi o problema pentru sistemele de sanatate si de protectie sociala ale Germaniei si Marii Britanii, tari care, insumate, au o populatie de circa 140 de milioane de cetateni, iar posibilii beneficiari abuzivi de ajutoare de origine din Romania nu depasesc cinci pana la zece mii de oameni in cele doua tari.

"Daca ei sunt totusi o povara, nu cred ca ar fi asa o mare problema ca, la nivelul Uniunii Europene, sa infiintam un fond special de asigurari sociale, care sa compenseze eventualele pierderi ale tarilor care au astfel de probleme din cauza altor cetateni europeni. Sunt decisa ca, in urmatoarea perioada, sa deschid o dezbatere in PE pe aceasta tema, care are o mai larga arie de cuprindere, pentru ca se refera, de fapt, la generalizarea unor beneficii sociale la nivelul UE. Imi exprim convingerea ca ratiunea va fi mai puternica decat demagogia si populismul si vom reusi sa dezbatem, in viitoarea campanie pentru alegerile europene, teme relevante pentru viitorul Uniunii in ansamblul sau, si pentru fiecare cetatean in parte", mai afirma Cretu.

Dezbaterea privind imigrantii romani si bulgari care vor ajunge in Germania a atins un nou nivel vineri, cand politicieni conservatori de rang inalt au cerut amprentarea lor pentru a-i impiedica sa primeasca indemnizatii sociale, scria Mediafax in urma cu o zi.

"Imigrantii care vin in Germania doar pentru Hartv IV (indemnizatii de somaj), alocatii pentru copii si asigurari de sanatate trebuie trimisi rapid in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple trebuie sa ne gandim la amprentarea lor", a declarat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, pentru cotidianul Bild, preluat de TheLocal.de.

Brok, un membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a fost criticat de partidul sau pentru aceste comentarii.

Armin Laschet, vicepresedinte al CDU, a declarat ca ideea "este in dezacord cu o Europa deschisa".

Disputele din cadrul Guvernului de "mare coalitie" condus de Merkel pe tema sosirii in Germania a romanilor si bulgarilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii s-au inregistrat pana in prezent intre social-democrati si aliatul bavarez al CDU, CSU, care a adoptat o atitudine mai dura in privinta imigratiei.

Dar comentarii lui Brok au provocat frictiuni in cadrul CDU. Regina Gorner, un membru al comitetului de conducere al CDU, a descris cererile CSU de restrictii pentru romani si bulgari drept "absurde".

CSU vrea sa le faca mai dificil accesul noilor imigranti romani si bulgari la generosul sistem de protectie sociala din Germania.

Intre timp, social-democratii au calificat aceste cereri drept populism.