Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a adoptat marti noile reguli prin care autoritatile nationale vor putea urmari, pune sub sechestru, gestiona si confisca mai usor bunurile infractorilor pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Raportul redactat de europarlamentarul Monica Macovei dupa negocierile cu Consiliul din cadrul trialogului in legatura cu Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni a fost adoptat cu 44 de voturi pentru, informeaza un comunicat remis HotNews.ro de eurodeputatul roman.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

"Astazi, mai putin de 1% din veniturile provenite din infractiuni, cum ar fi traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinte umane si contrabanda cu arme sunt puse sub sechestru si confiscate. Cea mai mare parte din acesti "bani murdari" este spalata si canalizata in economia licita. Noua Directiva va permite autoritatilor nationale sa identifice rapid si sa urmareasca bunurile provenite din infractiuni, in scopul de a le pune sub sechestru si confisca in mod unitar in UE", a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru aceasta Directiva.

Conform noii Directive, confiscarea extinsa se va aplica in cazul mai multor infractiuni decat inainte:

(i) coruptia activa si pasiva in sectorul public si privat, precum si coruptia oficialilor din UE si din statele membre,

(ii) participarea la o retea de crima organizata,

(iii) pornografia infantila,

(iv) criminalitatea informatica si

(v) orice infractiune pentru care legea prevede inchisoarea de minimum 4 ani. Lista cazurilor de confiscare extinsa poate fi completata de Comisia Europeana.

In plus, confiscarea de la terti este posibila atunci cand bunurile sunt transferate gratuit sau sub pretul de piata sau caand cel care dobandeste bunul stia sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului sau achizitiei a fost de a evita confiscarea.

O alta situatie noua de confiscare este cea in care persoana cercetata sau acuzata a fugit din tara sau sufera de o boala grava, chiar daca nu e condamnata.

Mai mult, Monica Macovei a introdus dreptul victimelor infractiunilor de a solicita despagubiri din banii sau bunurile confiscate.

"Printr-o declaratie comuna a Consiliului si Parlamentului European se solicita Comisiei Europene sa efectueze un studiu cu privire la beneficiile confiscarii fara o condamnare penala prealabila, care va include si cazurile in care persoana cercetata a murit sau confiscarea in procese civile", a spus Macovei.

Directiva votata marti va fi supusa votului in plenul Parlamentului European in februarie 2014. Dupa aprobarea de catre Parlament si Consiliu, statele membre au la dispozitie 30 luni pentru a transpune Directiva in legislatiile nationale.