Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca i-a transmis insarcinatului cu afaceri al SUA ca "nu trebuie sa atraga atentia niciodata la nimic" si ca "de atras atentia nu ne mai atrage atentia nici Moscova, nici altcineva". Referitor la declaratia de joi a liderului socialistilor europeni Hannes Swoboda, care a criticat dur aceste modificari afiramnd ca "sunt un adevarat pas inapoi pentru Romania", Ponta a declarat ca acesta "a citit in presa" si ca le-a cerut europarlamentarilor sa le spuna socialistilor europeni "despre ce e vorba".

"Cred ca ideea cu o ambasada care atrage atentia e total gresita. Si i-am transmis insarcinatului cu afaceri (n.r. - al Ambasadei SUA), tot prin presa, ca si dansul, ca nu e cazul sa atraga atentia niciodata la nimic, ca deocamdata nu e cazul sa ne atraga atentia. Este foarte bine sa ne consultam, dar de atras atentii nu ne mai atragem atentii. Nici Moscova, nici nimeni altcineva", a afirmat Ponta, vineri, la Parlament.

El a subliniat ca impartaseste in totalitate declaratiile de principiu ale reprezentantelor diplomatice.

Ponta a criticat joi Ambasada SUA pentru reactia dura la adresa modificarii Codului Penal: "reactia a fost o greseala si o sa le comunic asta", a spus joi Victor Ponta, in prima sa reactie publica dupa votul din Parlament in care demnitarilor le-a fost acordata o super-imunitate.

"Declaratiile de principiu sunt foarte bune si le impartasesc in totalitate. Mai departe insa ma bucur foarte mult ca partenerii nostri europeni si americani se intereseaza direct si nu se iau dupa relatari din presa. Unele sigur sunt obiective, altele sunt in stilul pe care l-am cunoscut", a adaugat Ponta.

Premierul a afirmat ca i-a rugat pe europarlamentari sa-l informeze si pe liderul socialistilor europeni depre Codul penal. "Liderul socialistilor europeni a citit in presa. Si sigur ca le-am cerut onor europarlamentarilor sa le spuna despre ce e vorba. Dupa cum vedeti, pe plan european se mai iau dupa presa si dupa aceea afla care e situatia", a mai spus Ponta.

Prim-ministrul considera ca decizia de introducere pe ordinea a zi a plenului Camerei Deputatilor a modificarilor la Codul penal si la Legea amnistiei a fost facuta cu acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare.

"Nu trebuia neaparat sa stiu eu de ceea ce voteaza Parlamentul. Parlamentul este seful Guvernului, si nu invers. Cat voi fi prim-ministru voi spune foarte clar ca Parlamentul este cel care controleaza Guvernul. (...) Am avut o discutie cu Zgonea despre Codul penal. Am fost la Johannesburg, nu eram aici, si nu stiam ce s-a intamplat. Nu am avut ocazia sa vorbesc cu domnul Zgonea pana astazi. Lucrurile sunt foarte clare. Toate legile, inclusiv cea referitoare la Codul penal, au fost discutate in comitetul liderilor de grup. Au discutat toti liderii de grupuri parlamentare, absolut toti, si ei au decis includerea pe ordinea de zi a tuturor acestor proiecte", adaugat Ponta.

El sustine ca e necesara o consultare cu Ministerul Justitiei, cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Inalta Curte de Casatie si Justitie pe aceasta tema.

"Apoi trebuie informata Comisia Europeana pentru a vedea daca modificarile propuse de Parlament incalca in vreun fel sau altul obligatiile noastre", a spus Ponta.