Primul ministru Victor Ponta a afirmat vineri ca Lucian Bolcas ramane propunerea PSD pentru Curtea Constitutionala, el avand si sustinerea PNL, transmite Agerpres. Pe de alta parte, liderul liberal Crin Antonescu a declarat vineri la pranz ca acuzatiile de antisemitism aduse lui Lucian Bolcas trebuie verificate, iar daca Institutul Elie Wiesel aduce argumente solide, liberalii nu vor sustine numirea fostului avocat al lui Adrian Nastase.

Intrebat la Parlament daca PSD isi mentine propunerea ca Lucian Bolcas sa devina judecator al CCR, Ponta a raspuns: "Da. Va fi sustinut si de liberali. Am discutat acest lucru aseara".

Ce a spus insa Crin Antonescu vineri: "Ceea ce spune Centrul (pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania - n.r.) este de luat in seama. Trebuie sa verificam aceste lucruri, este un semnal ce nu poate fi ignorat. Avem o discutie, nu este oc hestiune oficiala cu chemari. Daca Institutul Elie Wiesel va aduce dovezile necesare atunci nu va fi niciun semn de intrebare. Daca au argumente solide, credibile, nu mai sustinem numirea domnului Bolcas."

Avocatul Lucian Bolcas a fost propus de Senat pentru postul de judecator al Curtii Constitutionale.

Premierul Victor Ponta, seful PSD, a afirmat joi ca va "ruga" senatorii social-democrati sa voteze numirea lui Lucian Bolcas in functia de judecator la Curtea Constitutionala, printre argumentele invocate de acesta fiind "uriasa experienta juridica" si calitatea umana a fostului deputat PRM.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca nu va participa la ceremonia de depunere a juramantului de catre Lucian Bolcas ca presedinte al Curtii Constitutionale, dar a recunoscut ca nu crede ca acest lucru ar putea bloca numirea acestuia.

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului Romania considera ca prezenta lui Bolcas in cel mai inalt for juridic al Romaniei contravine angajamentelor luate de Romania cu privire la combaterea antisemitismului si a nationalismului extrem.. "Domnul Bolcas a fost, ca si vice-presedinte al Partidului Romania Mare, partas la idealurile rasiste si antisemite ale mentorului sau, presedintele partidului antisemit Romania Mare. Nu cunoastem ca domnul Bolcas sa se fi dezis de antisemitismul domnului Corneliu Vadim Tudor", se arata in comunicatul MCA.

Numele lui Lucian Bolcas, propus de Senat pentru un post de judecator al Curtii Constitutionale, este mentionat intr-un raport al Institutului Elie Wiesel privind antisemitismul si negarea Holocaustului in Romania, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei. Acuzatiile, reluate miercuri seara de presedintele Traian Basescu, l-au facut pe Crin Antonescu sa afirme joi ca aceste afirmatii trebuie analizate.

In raportul "Negarea Holocaustului si Antisemitismul in mass-media din Romania" in perioada 2005-2006 se arata ca "Eforturile autoritatilor publice, ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ale unor asociatii civice de a disloca din spatiul public simbolurile reprezentandu-l pe Ion Antonescu au cunoscut reactii de adversitate sau tergiversare din partea unor lideri politici, parlamentari, activisti civici".