Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului România consideră că prezența lui Bolcaș în cel mai înalt for juridic al României contravine angajamentelor luate de Romania cu privire la combaterea antisemitismului și a naționalismului extrem.. "Domnul Bolcaș a fost, ca și vice-președinte al Partidului Romania Mare, părtaș la idealurile rasiste și antisemite ale mentorului său, președintele partidului antisemit România Mare. Nu cunoaștem ca domnul Bolcaș să se fi dezis de antisemitismul domnului Corneliu Vadim Tudor", se arata in comunicatul MCA.

Numele lui Lucian Bolcas, propus de Senat pentru un post de judecator al Curtii Constitutionale, este mentionat intr-un raport al Institutului Elie Wiesel privind antisemitismul si negarea Holocaustului in Romania, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei. Acuzatiile, reluate miercuri seara de presedintele Traian Basescu, l-au facut pe Crin Antonescu sa afirme joi ca aceste afirmatii trebuie analizate.

In raportul "Negarea Holocaustului si Antisemitismul in mass-media din Romania" in perioada 2005-2006 se arata ca "Eforturile autoritatilor publice, ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ale unor asociatii civice de a disloca din spatiul public simbolurile reprezentandu-l pe Ion Antonescu au cunoscut reactii de adversitate sau tergiversare din partea unor lideri politici, parlamentari, activisti civici".

Comunicatul integral

MCA România consideră că prezența lui Bolcaș în cel mai înalt for juridic al României contravine angajamentelor luate de Romania cu privire la combaterea antisemitismului și a naționalismului extrem.

În ultimele 24 de ore, Guvernul României a emis două comunicate, adresate comunității internaționale, prin care reiterează disponibilitatea si angajamentul sau de a combate, în mod activ, antisemitismul.

În aceste condiții, susținerea candidaturii domnului Bolcaș la funcția de judecător în cadrul Curții Constituționale contravine in mod flagrant mesajelor emise chiar de către Guvernul României.

Domnul Bolcaș a fost, ca și vice-președinte al Partidului Romania Mare, părtaș la idealurile rasiste și antisemite ale mentorului său, președintele partidului antisemit România Mare. Nu cunoaștem ca domnul Bolcaș să se fi dezis de antisemitismul domnului Corneliu Vadim Tudor. Știm însă că este un apărător al memoriei Mareșalului Antonescu și al sfinților-legionari. Ultima dată, în luna mai 2013, într-o emisiune la un post de știri, domnul Bolcaș a susținut, cu toată paleta de argumente care sta la dispoziția unui avocat versat, reabilitarea memoriei "sfântului" Valeriu Gafencu, membru al Mișcării Legionare, mișcare politică care avea drept scop exterminarea tuturor evreilor și care a și ucis evrei pe teritoriul României.

Oare care va fi soarta legislației care combate rasismul, discriminarea si antisemitismul atunci când „judecătorul constituțional” Bolcaș va trebui sa o analizeze și eventual, să o și aprobe? Ce va decide fostul adjunct al domnului Vadim Tudor în procesele de reabilitarea a memoriei criminalilor legionari și ai celor din regimul Antonescu? Oare care va fi atitudinea "judecătorului constituțional" Bolcaș cu privire la adoptarea și implementarea Legii 107/2006 în forma sa modificată, care sta blocată pe masa Guvernului și a Parlamentului?

Credem că este inutil să răspundem la aceste întrebări. Recrudescența antisemitismului în ziua de astăzi este o consecință a discursului antisemit, timp de atâția ani, inclusiv cel al Partidului România Mare. Promovarea unui persoane cu puternice convingeri ultra-naționaliste la Curtea Constituțională este legitimă și justificată doar dacă actualii lideri politici își doresc ca in Romania să renască si sa troneze naționalismul de tipul celui care a invadat și alte țări vecine. Din aceasta cauză, solicitam celor care susțin această candidatură se reflecte, din nou, asupra consecințelor ei.

Maximillian Marco KATZ

Founder – National Director

Marius Draghici

Director for International Relations