Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca parlamentarii vor trebui sa aiba prevazute in Codul Penal sanctiuni distincte si specifice, precizand ca acestia nu pot fi asimilati functionarilor publici, iar legea adoptata in Camera se aplica de la 1 februarie 2014, transmite Mediafax.

"Parlamentarii nu sunt functionari publici, trebuie sa fie sanctionati si trebuie sa fie completat Codul penal cu acele instrumente astfel incat un deputat sau senator care greseste si isi incalca atributiile pe care le are prin mandatul pe care il are, pentru ca nu este functionar public, sa existe sanctiuni in Codul penal. Toti parlamentarii indiferent de culoare politica sunt de acord cu acest lucru, dar nu pot fi echivalati unui functionar public, pentru ca noi nu suntem functionari publici. (...) Pe cale de consecinta, procesele care sunt astazi pe rol nu pot fi anulate. Parlamentarii care astazi sunt trimisi in judecata vor fi judecati pe legea care este astazi. Noi discutam despre un Cod penal care intra in vigoare pe 1 februarie si orice modificare pe care o facem astazi de atunci se pune in vigoare", a declarat Zgonea.

El a tinut sa sublinieze ca nu e adevarat ca parlamentarii s-ar proteja de justitie si si-ar acorda privilegii.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.