Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca (PC), sustine ca proiectul de lege privind amnistia exclude infractiunile cu violenta si coruptia, dar este necesar din prisma condamnarilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului impotriva Romaniei, acesta aducand inclusiv argumente de economii la bugetul de stat.

"Infractiunile cu violenta sunt excluse, violatori, pedofili, talhari, criminali, coruptie, dare, luare de mita, toate sunt excluse", a spus el, in fata ziaristilor, la Palatul Parlamentului.

Bogdan Ciuca a afirmat ca Romania este, dupa Rusia si Turcia, statul cu cele mai multe condamnari la CEDO, "pe banda rulanta", pentru rele tratamente in inchisoare, in conditiile in care exista "12.000 de detinuti peste capacitatea raportata la metri cubi si metri patrati".

Acesta a incercat sa argumenteze inclusiv prin economiile generate la bugetul de stat, in conditiile in care intretinerea unui detinut "fara investitii" costa statul 2.500 de lei pe luna.

"Inmultiti 20 si ceva de milioane de lei vechi pe luna cu 34.000 de detinuti in regim de detentie. Statul roman trebuie sa plateascsa 17 - 18 milioane euro pe fiecare luna. Noi putem sa-i tinem acolo, dar se iau de undeva banii astia", a spus Ciuca.

El sustine ca proiectul de lege votat luni noaptea de comisia pe care o conduce nu se aplica pentru "infractiunile de coruptie, infractiunile comise cu violenta, omoruri, pedofilie, viol" si este "exclusa expres darea de mita".

"In afara infractiunilor exceptate expres in lege sunt si toate celelalte infractiuni pentru care legea prevede limita maxima a pedepsei peste 7 ani", a explicat deputatul Partidului Conservator.

Bogdan Ciuca nu considera ca proiectul de lege a fost avizat netransparent de comisia pe care o conduce, intr-o sedinta care a inceput luni seara dupa ora 23.00, raspunzand, vizibil incurcat, la intrebarile ziaristilor: "Nu m-am uitat la ceas ... am plecat si ne-am reintors ca sa nu ne vedem dimineata (...) Este continuarea sedintei care a inceput la 16.00".

In ceea ce priveste decizia Comisiei de a majora numarul de ani de inchisoare pentru care se aplica amnistia, Ciuca a argumentat ca modificarea a fost impusa de faptul ca noul cod penal care intra in vigoare prevede pedepse mai mici decat cel aflat in vigoare in prezent.