Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, in cartea de condoleante deschisa la sediul Ambasadei Republicii Africa de Sud in Romania in memoria fostului presedinte sud-african, declarand ca "ne va mai trebui un al doilea Mandela pentru concilierea intre religii, numai ca riscul pe care il avem este ca Mandela sa fie irepetabil". "Mandela este un simbol. Despre el putem spune: a fost un simbol. El a avut capacitatea ca dupa 27 de ani de puscarie sa fie bun si sa concilieze albii cu negrii in Africa de Sud si sa dea tarii o perspectiva democratica. Cred ca ceea ce Mandela a facut in Africa de Sud este irepetabil. Asa ceva nu s-a intamplat in istoria lumii ca un om haituit sa poata sa aduca pacea fara violenta si intr-un sistem democratic."

"Probabil ca ne va mai trebui un al doilea Mandela pentru concilierea intre religii, numai ca riscul pe care il avem este ca Mandela sa fie irepetabil. Ar fi bine sa mai avem un Mandela care sa concilieze crestinismul cu islamismul, spre exemplu, multe razboaie ar putea fi evitate. Din pacate, un al doilea inca nu a aparut", a mai spus Traian Basescu, dupa ce a semnat in cartea de condoleante.

Seful statului a declarat luni seara ca nu are cum sa mearga la funeraliile nationale ale lui Mandela din motive financiare. "Trebuia sa ramana si cineva acasa, daca toata lumea pleaca. Eu mai am bani in buget doar pentru Consiliul European din decembrie. Deci, nu aveam cum sa fac deplasarea", a afirmat Basescu, la Palatul Cotroceni.

Nelson Mandela, erou al luptei impotriva apartheidului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, a murit joi, 5 decembrie, la Johannesburg, la varsta de 95 de ani.