Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca este dispus "oricand" sa reia discutiile cu primul ministrul pe tema accizei suplimentare la combustibili, in conditiile in care anuntul privind amanarea cu trei luni a accizarii motorinei "creeaza conditii pentru continuarea discutiilor".

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Consider ca pozitia comunicata de guvern cu renuntarea temporara la aplicarea accizei creeaza conditii pentru continuarea discutiilor, astept revenirea premierului (din Africa de Sud, unde participa la funeraliile lui Nelson Mandela) si voi fi oricand gata sa continuam discutia, eu mentinand in acest stadiu si in lipsa altor argumente pozitia ca nu trebuie introdusa acciza nici la motorina nici la benzina", a spus seful statului, intr-o conferinta sustinuta la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat ca anuntul primului ministru nu-l satisface, dara arata se poate construi un dialog.

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca la acest stadiu isi mentine pozitia impotriva accizarii suplimentare a combustibililor, care afecteaza competitivitatea pe ansamblu a economiei Romaniei.

"Nu cred in introducerea accizei, e destinata sa creeze resurse electorale, voi continua discutiile cu premierul si ma bucura ca un prim pas s-a facut, pentru ca ramanerea pe poszitii, asa, nu duce nicaieri. Poate vom gasi solutii sa rezolvam lucrurile rezonabil pentru economie. Motorina e fundamentala, dar nici benzina nu e mult mai putin importanta. Numai cei din taximetrie, sunte zeci de mii de oameni a caror paine depine de benzina", a argumentat el.

Traian Basescu a adaugat, raspunzand unei intrebari a ziaristilor, ca punctul de plecare al discutiilor il constituie anuntul facut luni de premier.

"Vedem la ce solutie putem ajunge fara a tine cont de voturi, ci de cresterea economica durabila si a unei economii competitive din punct de vedere al transportatorilor. Marea problema a UE in ansamblul ei este costul energiei, fie ca e benzina, motorina, energie electrica sau gaze", a mentionat seful statului.

Pe de alta parte, presedintele a precizat ca a promulgat luni legea privind bugetul asigurarilor de stat, ceea ce arata ca toti cei care vorbeau despre imposibilitatea platii pensiilor sau a asigurarilor sociale nu au fost decat niste "propagandisti".

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de Traian Basescu:

  • Am retrimis la Parlament Legea care viza organizarea camerelor pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
  • Prin ordonanta 58/2013 se modifica o lege care gestioneaza infiintarea acestor camere si practic se reface politizarea camerelor agricole.
  • Am rugat analizarea posibilitatii ca legea sa fie mentinuta astfel incat agricultorii sa-si desemneze singuri reprezentantii in aceste camere, fara prefecti si alte structuri de control politic.
  • Este o incercare de a politiza camerele agricole, lucru care mi se pare nefiresc
  • Agricultorii trebuie sa respire si ei fara influenta politicului.
  • Am promulgat legea prin care promotia universitatii de politie e incadrata si avansata la gradul de locotenent
  • Cel mai important lucru, absolventii care nu se mai incadreaza voluntar sunt scutiti de plata scolarizarii. Pentru ca ministerul de interne absoarbe foarte greu absolventii de la universitate.
  • Am promulgat bugetul asigurarilor de stat, asa cum am anuntat, nu am nimic cu acest buget, e in regula, inca are usoare rezerve dar poate ca nu e rau.
  • Cei ce propavaduiau imposibilitatea de a plati pensii, ajutoare sociale, s-au dovedit a fi doar niste propagandisti.

Despre acciza la benzina:

  • Am luat nota de declaratia premierului dar si de informarea pe care mi-a facut-o inainte legata de renuntarea temporara la acciza pe motorina.
  • Nu e un lucru care sa ma satisfaca, dar arata ca putem construi un dialog in continuare, eu fiind dispus sa arat guvernului ca poate construi bugetul fara aceasta acciza.
  • Inteleg ca s-a dus dl Voinea sa discute la Bruxelles, nu stiu de ce, eu l-am informat si pe comisarul Rehn
  • Romania si-a indeplinit obligatia din tratat si acesta e un motiv pentru care ma opun cresterii accizei, noi am avut in anexa 7 din Tratatul de aderare, un calendar pentru un anumit nivel al accizei.
  • Pentru benzina, obligatia asumata de Romania a fost sa ajunga la 359 euro pe mia de litri pentru benzina fara plumb
  • Inca de la 1 ianuarie 2013, Romania avea o acciza de 259,59 , cu 59 centi peste limita asumata.
  • Orice marire de acciza ne face necompetitivi la benzina, aceasta e acciza la care ne-am angajat
  • La motorina, tot prin Tratat, aveam obligatia de 330 euro la mia de litri. In Codul Fiscal, la 1 ianuarie 2013 aveam 330,395 euro la mia de litri de motorina, eram deja cu acciza cu 39,5 centi peste pragul asumat.
  • Din acest moment orice discutie cu Comisia cu privire la cresterea accizei e inutila pentru ca Romania e in tratat.
  • Consider ca pozitia comunicata de guvern cu renuntarea temporara la aplicarea accizei creeaza conditii pentru continuarea discutiilor, astept revenirea premierului si voi fi oricand gata sa continuam discutia, eu mentinand in acest stadiu si in lipsa altor argumente pozitia ca nu trebuie introdusa acciza nici la motorina nici la benzina.

Intrebari

Q: Este o invitatie la discutii?

T.B.: V-am informat ca e deschisa calea dialogului si cand va reveni vom continua discutiile, nu-l invit prin Antena 3.

Q: Ce parere aveti despre declaratia ministrului Culturii?

T.B.: Ce poti sa spui cand un inalt demnitar face asemenea afirmatii, cand Romania are peste 12.000 de oameni bolnavi de HIV in evidenta? Cred ca e o declaratie gresita, in toate tarile civilizate, si in Africa inapoiata e o prioritate programul anti-HIV, raspandirea bolii nu poate fi prevenita decat prin tratarea celor bolnavi si chestiunea umanitara pentru fiecare om in parte, ce faci, il lasi? Nici macar cei bogati nu pot suporta costurile pentru acest tratament.

Q: Ce faceti cu bugetul?

T.B.: Nu cred in introducerea accizei, e destinata sa creeze resurse electorale, voi continua discutiile cu premierul si ma bucura ca un prim pas s-a facut, pentru ca ramanerea pe pozitii, asa, nu duce nicaieri. Poate vom gasi solutii sa rezolvam lucrurile rezonabil pentru economie. Motorina e fundamentala, dar nici benzina nu e mult mai putin importanta. Numai cei din taximetrie, sunte zeci de mii de oameni a caror paine depinde de benzina

Q: Pana cand sunteti dispus sa asteptati discutiile cu premierul?

T.B.: Am un spatiu de 20 de zile care curge de azi.

Nu voi pregeta sa utilizez tot acest timp pentru a ajunge la o intelegere, cu argumente, nu cu fortari politice, eu nu am cum sa fortez lucrurile politic

Argumente sunt ca bugetul are resurse sa ramana in deficit daca nu se aplica aceasta acciza si daca se reduc corespunzator cheltuieli inutile.

Q: Sunteti dispus sa mai negociati?

T.B.: Daca as spune public pana unde sunt dispus sa cedez, nu ar mai fi nicio negociere. Cred ca neaplicarea accizei e solutia corecta.

Q: Exista motive sa atacati bugetul la Curtea Constitutionala?

T.B.: Azi in jurul orei 11 am primit bugetul, m-am concentrat pe bugetul asigurarilor de stat, nu ma pot pronunta inca.

E o jumatate de furgoneta bugetul, sunt multe documente de vazut, cheia sunt anexele si trebuie luata fiecare anexa in parte, nivelul de transparenta.

Q: Deci nu excludeti o contestare la Curtea Constitutionala?

T.B.: Deocamdata am primul mijloc, de a-l trimite inapoi la parlament, indiferent ce voi mai observa.

Nu doar inchiderea pe deficit e un obiectiv, ci si obiectivele ce ar putea eventual fi atacate la CCR, si eu le voi comunica. Parlamentul le poate rezolva inainte sa ajungem la CCR.

Q: Spuneati ca ati propus amanarea cu 6 luni a accizelor. Care e punctul de pornire al negocierilor?

T.B.: Cel comunicat azi de premier. Vedem la ce solutie putem ajunge fara a tine cont de voturi, ci de cresterea economica durabila si a unei economii competitive din punct de vedere al transportatorilor. Marea problema a UE in ansamblul ei este costul energiei, fie ca e benzina, motorina, energie electrica sau gaze

La mine nu e o tema invetata acum, ci un lucru in care cred foarte mult, nicio economie nu ramane competitiva daca nu reuseste sa aiba un pret competitiv la energie. Om fi competitivi asa cum suntem acum, dar cu accize ne reducem competitivitatea.

E un lucru la care tin foarte mult, sunt extrem de constient ca orice crestere a pretului la energie reduce competitivitatea, inchide locuri de munca.

Aici ne-am indeplinit obligatiile din Tratat.

Q: Mergeti la funeraliile lui Nelson Mandela?

T.B.: Trebuia sa ramana cineva acasa. Mai am bani in buget doar pentru Consiliul European din decembrie, am si renuntat la deplasarea la sesiunea plenara a ONU din septembrie.