Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a facut duminica, la Craiova, o declaratie surprinzatoare, afirmand ca Programului National de Prevenire si Control HIV/SIDA ii sunt alocati prea multi bani, mai exact jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii, relateaza Gazeta de Sud. Acesta a spus ca "nu suntem in Africa de Sud" si ca s-ar putea face mai multe festivaluri "daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate".

Daniel BarbuFoto: Agerpres

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu inteleg, eu personal. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri 'Shakespeare' sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul 'Shakespeare' de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus ministrul Barbu duminica.

Legat de aceasta declaratie, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, i-a cerut lui Daniel Barbu, printr-un comunicat de presa, sa-si ceara scuze public celor peste 12.000 de bolnavi HIV/SIDA.

Mai mult, UNOPA solicita si prim-ministrului Victor Ponta, dar si ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa exprime public pozitia guvernului fata de cele declarate de domnul Daniel Barbu.

UPDATE 19.10 Ministrul Daniel Barbu a declarat prin telefon, la Digi 24, ca a facut o comparatie nefericita si ca "regreta profund" daca afirmatia sa "scoasa din context" a "lezat sensibilitatea cuiva", cerandu-si ulterior scuze.

"Am spus doar ca Programul de prevenire si tratament HIV/SIDA are o suma care e jumatate din toate programele Ministerului Culturii. Explicam unui public de oameni de cultura care ma intrebau despre finantarea unor programe culturale. Regret profund daca aceasta declaratie scoasa din context a lezat sensibilitatea cuiva, nu asta a fost intentia mea", a spus Daniel Barbu, prin telefon, la Digi24.

Acesta a adaugat ca nu a spus ca Programul HIV/SIDA primeste prea multi bani.

"Am facut o comparatie, recunosc e nefericita si atata tot", a punctat Barbu. "Profit de oportunitatea pe care mi-ati dat-o sa transmit scuzele mele, parerea de rau pentru faptul de a fi lezat sensibilitatea celor care s-au considerat lezati de aceasta afirmatie a mea, pe care o regret si imi cer scuze pentru a fi facut-o", a adaugat ministrul Culturii.