Presedintele CEC, Radu Ghetea, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, sunt asteptati, luni, la audieri in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea CEC Bank, potrivit Mediafax. Discutiile cu presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, au fost programate la ora 11:00, la 12:30 urmand sa fie audiat Nicolae Cinteza, iar la 13:30, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a declarat vineri pentru agentia de presa ca documentele cerute de comisie au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori, incepand de luni.

Cosmin Nicula a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de Comisia de buget-finante nu vizeaza creditul luat de Ioana Basescu pentru achizitionarea terenului din Calarasi: "Nu discutam despre terenul Ioanei Basescu, aceasta comisie are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC. Eu nu am in vedere analizarea creditelor date de catre CEC persoanelor fizice sau juridice din Romania, pe mine ma intereseaza activitatea manageriala a conducerii acestei institutii".

Despre faptul ca infiintarea comisiei a avut legatura cu scandalul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: "Ne-am sesizat tocmai in urma ultimelor evenimente pe care le-am vazut pe televizor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca CEC este o banca a statului roman, cu capital integral romanesc, si mi se pare absolut normal ca ei sa vina sa dea niste explicatii unei comisii parlamentare", a spus Nicula.

El a mai aratat ca toate concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele comisiei a mai mentionat ca in raport nu se vor face recomandari, acesta fiind atributul conducerii Senatului.

"Eu nu pot sa fac recomandari, nu imi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o sa il depun. Senatul poate sa decida mai departe ce va face cu acest raport. Nu stiu ce decizie vor lua colegii mei", a spus Cosmin Nicula.

El a mai aratat ca CEC Bank este subordonata, intr-adevar, Ministerului de Finante, dar "si Ministerul de Finante face parte dintr-un Guvern care vine in fata Parlamentului sa dea, din cand in cand, niste explicatii".

Intrebat despre impactul infiintarii unei noi comisii de ancheta, de data aceasta a celor doua Camere, care sa ancheteze tot creditului luat de fiica presedintelui Traian Basescu, Cosmin Nicula a raspuns: "Nu ma deranjeaza, atat timp cat stim cu totii ca acea comisie speciala la nivelul Parlamentului are cu totul si cu totul alt obiect de activitate".

Plenul Senatului a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante.

Membrii Comisiei de buget din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a CEC Bank, au decis, ulterior, sa solicite bancii transmiterea, pana in data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011.