Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, arata, intr-o postare pe blog, ca contractul de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj- Bors a fost incheiat in decembrie 2003, de catre Guvernul Adrian Nastase si continea multe nereguli. Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat si el, pentru Mediafax, in legatura cu intentia Guvernului de a sesiza DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului cu Bechtel ca "are alte preocupari decat traznaile astea", iar daca are cineva semne de intrebare, sa-l cheme si va povesti. Cei doi sunt acuzati intr-un raport realizat de corpul de control al prim-ministrului, alaturi de fostii ministri Gheorghe Dobre, Sebastian Vladescu si de fostul sef CNADNR Cristian Duica de posibile fapte de natura penala.

  • Monica Macovei: Contractul pagubos cu Bechtel a fost semnat de Guvernul Nastase si reziliat de Guvernul Ponta, neregulile si vinovatii acolo sunt

Monica Macocvei arata ca "<> originalului acestui contract si neputinta ministrului Dan Sova de a <> documentul, urmata de rezilierea contractului ridica multe semne de intrebare privind intentiile Guvernului Ponta. Pe cine vrea Ponta sa scape de raspunderea semnarii in 2003 a unui contract defavorabil Romaniei si cu plata de despagubiri? Pe Nastase si Sova?".

Europarlamentarul PDL subliniaza ca, in Raportul de Control prezentat vineri de Guvern, sunt facute doua referiri concrete la numele sau. Prima este o mentiune ca Ministerul Justitiei a transmis, la data de 24 septembrie 2013, o adresa in care precizeaza ca Nota de fundamentare care a stat la baza emiterii HG 224/2006 "nu a fost fost insusita" de ministrul Justitiei si ca la dosar exista o copie a documentului "care nu cuprinde semnatura ministrului justitiei". Cea de a doua referire apare intr-o adresa a Secretariatului General al Guvernului din 5 septembrie 2013 (anterioara raspunsului de la Ministerul Justitiei, din 24 septembrie 2013) care ar mentiona o copie certificata pentru conformitate cu originalul a notei de fundamentare care a stat la baza emiterii HG nr 224/2006, despre care SGG sustine ca ar fi semnata si de catre Macovei, in calitate de ministru al Justitiei, in sensul ca SGG precizeaza ca este vorba de faptul ca "inscrisul mentionat, la rubrica ministrul justitiei" poarta impresiunea stampilei de la cabinetul ministrului.

"Incercarea Guvernului Ponta de a-mi lega numele de posibile nereguli este definitorie pentru modul in care guverneaza Victor Ponta: prin minciuna, falsuri si manipulari lansate cu scopul de a acoperi furturile lor. Nastase, Mitrea, Ponta si Sova poarta raspunderea contractului pagubos cu Bechtel si a minciunilor lansate in jurul acestuia", scrie Monica Macovei.

  • Berceanu: Daca are cineva semne de intrebare, ma cheama si-i povestesc

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat vineri pentru Mediafax in legatura cu intentia Guvernului de a sesiza DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului cu Bechtel ca "are alte preocupari decat traznaile astea", iar daca are cineva semne de intrebare, sa-l cheme si va povesti.

"Daca are cineva semne de intrebare, ma cheama si-i povestesc. Eu am alte preocupari decat traznailea astea", a declarat Radu Berceanu.

Guvernul a anuntat vineri ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) pentru nereguli in derularea contractului incheiat cu Bechtel pentru realizarea autostrazii Brasov-Cluj-Bors, se arata intr-un raport realizat de corpul de control al prim-ministrului. Inspectorii guvernamentali au identificat posibile fapte de natura penala comise de fostii ministri Gheorghe Dobre, Sebastian Vladescu, Monica Macovei, Radu Berceanu si fostul sef CNADNR Cristian Duica.

In raport se arata ca intelegerea cu Bechtel a fost modificata, in 2009, fara respectarea dispozitiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.