Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat, joi, ca europarlamentarii social-democrati vor reactiona "foarte dur" daca Marea Britanie va introduce masuri suplimentare care sa franeze accesul romanilor pe piata muncii din arhipelag.

"Daca vor introduce masuri suplimentare care sa franeze accesul muncii pe piata din Marea Britanie, atunci vom reactiona foarte dur, nu doar prin scrisori si prin interpelari. Avem parghiile necesare in Parlamentul European, este Comisia care vegheaza la respectarea tratatelor in vigoare, deci sunt masuri pe care putem sa le luam in perioada urmatoare", a afirmat Ivan, citat de Agerpres.

El a aratat ca astfel de masuri ar echivala cu o incalcare a tratatelor Uniunii Europene si orice astfel de incalcare poate duce la masuri de infringement din partea Comisiei Europene.

"Daca un stat membru nu-si respecta angajamentele luate fata de Uniunea Europeana, plateste in diferite moduri. (...) Niciun stat membru care incalca regulile si tratatele Uniunii Europene nu ramane nesanctionat", a sustinut Ivan.

Social-democratul a precizat ca, in acest moment, romanii din Marea Britanie sunt atacati permanent atat in mass-media britanica, dar si de catre politicienii aflati la guvernare, acestia din urma in dorinta de a obtine mai multe voturi.

"Am avut doua interpelari adresate premierului britanic, una in care vorbeam despre faptul ca trebuie sa ia apararea muncitorilor romani din Marea Britanie pentru ca trebuie sa respecte tratatele in vigoare, este o obligatie a oricarui stat membru al Uniunii European, iar a doua prin care atrageam atentia atat primului-ministru cat si ministrului invatamantului superior si stiintei din Marea Britanie ca ceea se intampla in Marea Britanie este, de fapt, o campanie dusa doar impotriva romanilor si bulgarilor, ceea ce inseamna discriminare", a declarat Ivan.

Europarlamentarul social-democrat a explicat ca in argumentatiile sale s-a bazat pe o serie de studii facute in cea mai mare parte in strainatate, care arata ca procentul romanilor interesati sa plece in Marea Britanie este de 1% si ca imigrantii aduc beneficii economiei britanice.

Citand un studiu realizat de Confederatia Industriei Britanice, Ivan a afirmat ca mai degraba decat sa dauneze din punct de vedere economic populatiei, imigrantii adauga la potentialul productiv si la nivelul cererii intr-o economie, crescand astfel PIB-ul pe termen lung.

"Dintre cei care sunt direct implicati in economie, dintre cei care creeaza locuri de munca, aduc valoare adaugata si contribuie la bugetul Marii Britanii, doar 1% sunt cei care au spus ca imigrantii mai mult dauneaza decat ajuta", a subliniat Catalin Ivan.

El a mai spus ca toate argumentele guvernului britanic, ale conservatorilor britanici si ale mass-mediei din Marea Britanie, potrivit carora imigrantii romani si bulgari ar dauna pietei muncii, sunt false.