Premierul Victor Ponta a declarat marti, dupa votul din Parlament, ca bugetul pleaca spre presedinte, insa, "cum il cunoastem", probabil ca nu il va citi ci il va retrimite direct Parlamentului ''doar ca sa arate ca degeaba vor 20 de milioane de oameni ceva, el vrea altceva". Seful executivului a mai aratat ca exista un blocaj, "un sabotaj" la capatul liniei constitutionale, la Presedintie. "Nicaieri in Europa nu exista regele, regina, presedintele sa participe, sa isi dea cu parerea unde trebuie sa taiem, sa se uite pe capitolele bugetare. Asta e atributul dictaturilor si a tarilor sub-dezvoltate", sustine Ponta.

Declaratii Victor Ponta:

  • Nu stiu l-am convins pentru ca nu stiu daca presedintele poate fi convins in general de ceva.
  • In toate tarile europene, inclusiv in Romania pana in acest an, dezbaterea bugetului este atributul puterii si al opozitiei in Parlament. Nicaieri in Europa nu exista regele, regina, presedintele sa participe, sa isi dea cu parerea unde trebuie sa taiem, sa se uite pe capitolele bugetare. Asta e atributul dictaturilor si a tarilor sub-dezvoltate.
  • Acest buget reflecta conceptia noastra, aceea ca nu doar cifrele trebuie sa arate bine, ci mai ales oamenii trebuie sa simta un lucru important in viata lor, ca e vorba de un ban in plus la pensie, la salariul minim.
  • S-a votat, bugetul pleaca catre presedinte, domnia sa, cum il cunoastem, nici nu cred ca il va citi, cred ca il va retrimite doar asa ca sa arate ca degeaba vor 20 de milioane de oameni ceva, el vrea altceva.
  • Parlamentul e mobilizat, va veni si il va revota. Dupa care sunt convins ca presedintele nu va incalca Constitutia inca o data.
  • Delegatia FMI nu va veni in Romania pana nu avem buget. Nu exista o data fixa a delegatiei. Delegatia CE si a FMi vine la invitatia Guvernului si noi nu vom adresa nicio invitatie decat dupa ce avem buget si incepem executia bugetului. Altfel nu avem ce discuta.
  • Ei au venit o data, am batut palma, ne-am inteles, am semnat. Nu sunt la dispozitia hachitelor unui om politic din Romania, toata ziua pe drum de la Washington la Bucuresti. Nu va fi la Bucuresti misiune de evaluare pana nu terminam implementarea masurilor, ca sa aiba ce evalua.

  • Cred ca santajul presedintelui legat de "nu va promulg bugetul daca faceti comisia parlamentara", si asta a grabit discutiile. Parlamentul a adoptat astazi bugetul, luni adopta comisia de ancheta si practic nu mai poate functiona acel santaj. Cred ca a fost si un mesaj politic pe care Parlamentul a vrut sa il dea presedintelui: "Nu ne santajati cu comisia ca noi tot votam bugetul".
  • (la observatia ca presedintele sustine ca si fara buget pot si fi operate majorarilem salariale) Presedintele, din pacate, minte, nu pot sa il acuz ca nu ar sti. Stie foarte bine ca, daca nu am baza legala, nu pot mari un salar sau o pensie.
  • Exista o singura varianta rationala pentru presedinte si poate ca in al 13-lea ceas va gasi acea bruma de ratiune pe care, din pacate, nu o are in ultima perioada. Poate sa promulge legea bugetului asigurarilor sociale, ca sunt doua legi separate, si atunci pot sa dau pensiile marite de la 1 ianuarie, si sa retrimita bugetul ca sa isi faca omul ambiti as nu para prea slab. si sa nu il critice dna Udrea ca e prea slab.
  • (despre marirea varstei de pensionare pentru femei) Incepand cu 2035, deci peste 22 de ani, Romania este obligata ca membra UE sa se alinieze la varsta europeana minima de 65.
  • E un proiect de lege, bineinteles. Pana in 2035 sper sa o adoptam, chiar nu era niciun motiv de urgenta.
  • Avem un blocaj, un sabotaj la capatul liniei constitutionale, la presedinte. Cum i-am spus ieri presedintelui, ca mi-a spus "nu aveti ce face cu mine, nu puteti trece peste mine cat mai sunt presedinte", si i-am zis "din fericire mai sunteti foarte putin timp presedinte". Mi-a zis "Da, dar un an e lung". I-am zis "Nu, un an e foarte scurt pentu dvs. Dupa 9 ani e foarte scurt pentru dvs.".
  • (intrebat cum arata analizele pe termen lung ale BNR in cazul in care criza politica e de durata) Criza politica nu va fi durata si de aceea vreau sa-i multumesc guvernatorului (Mugur Isarescu, n.red), care, ieri a fost la acea discutie si poate sa trasmita pe propriile sale canale mesajul foarte clar ca e o incapatanare a presedintelui care insa se rezolva constitutional, in sensul ca retrimite, noi revotam si promulga legea.
  • E foarte important ca si mesajul meu catre Comisia Europeana, catre FMI, si mesajul guvernatorului si mesajul altor persoanje cu functii importante in statul roman este acela ca asa e "cohabitation a la roumaine" - coabitarea romaneasca - din cand in cand presedintele se mai supara, dar trece. In doua-trei saptamani trecem peste chestia asta.