Marea Britanie ar trebui sa fie recunoscatoare pentru faptul ca romanii si bulgarii accepta locuri de munca pe care muncitorii britanici ce primesc ajutoare sociale le ocolesc, a declarat ministrul roman al Muncii Mariana Campeanu. Imigrantii "contribuie mult la PIB-ul" britanic si ar trebui sa fie felicitati ca accepta locuri de munca libere in agricultura si servicii pe care britanicii care traiesc din ajutoare sociale refuza sa le accepte, a declarat ea pentru The Times, potrivit Daily Mail. Ministrul a mai declarat ca romanii acopera deja deficite in domenii-cheie britanice in profesiuni de infirmieri si asistenti sociali, scrie Mediafax.

Restrictiile impuse pe piata muncii europene romanilor si bulgarilor urmeaza sa fie anulate la 1 ianuarie, britanicii temandu-se de un aflux. In acest context, premierul britanic David cameron a anuntat ca intentioneaza sa introduca restrictii in domeniul ajutoarelor sociale care sa-i afecteze pe imigrantii din cele doua foste tari comuniste in cazul in care vin in Marea Britanie.

Mariana Campeanu a declarat insa pentru The Times ca majoritatea romanilor aflati deja in aceasta tara sunt imigranti din motive economice si ca nu au imigrat pentru ca sa ceara asemenea ajutoare. "Nu cunosc in profunzime sistemul britanic al protectiei sociale. Este o problema interna a Guvernului britanic cat de generos poate sa fie acest sistem cu cetatenii sai", a mai spus ea.

"Probabil ca exista un motiv pentru care multi britanici nu sunt interesati de locurile de munca libere pentru care, de exemplu vor aplica romanii. Daca sunt libere, cineva le va ocupa, indiferent ca (aceste persoane) sunt din Romania, Italia, Spania sau de altundeva", a apreciat Campeanu.

Ea a subliniat ca imigratia in domenii ca sanatatea "priveaza cetatenii romani de asistenta" in Romania si a indemnat totodata Marea Britanie sa fie mai putin suspicioasa cu strainii. "Este inacceptabil ca in secolul al XXI-lea sa existe rasism si xenofobie si este cu atat mai regretabil ca exista in Marea Britanie", a subliniat ea.