Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, marti, cu putin timp inainte de miezul noptii, dupa noua ore de dezbateri, toate articolele si anexele proiectului de buget pe 2014, urmand a da miercuri votul final, tot atunci cand se asteapta si aprobarea bugetului asigurarilor, scrie Mediafax.

La finalul sedintei, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa supuna votului final tot marti seara proiectul de buget.

"Daca tot am stat pana noaptea, hai sa votam si bugetul national. Suntem aici, ne-a apucat noaptea, hai sa il votam", a spus acesta.

Propunerea a fost, insa, respinsa de Zgonea.

Potrivit proiectului, bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 100.932,3 milioane de lei, iar la cheltuieli in suma de 119.254,6 de lei, cu un deficit de 18.322,3 milioane de lei.

Birourile Permanente reunite se vor intruni, miercuri dimineata, de la ora 10.00, iar sedinta in plenul reunit al Parlamentului va incepe o ora mai tarziu.

Tot miercuri, Parlamentul ar mai putea sa ia act de rapoartele de activitate ale unor institutii precum Autoritatea Electorala Permanenta, SRI, CNCD, CNVM si CSA.

Proiectul de lege prevede si autorizeaza, pentru anul 2014, veniturile pe capitole si subcapitole si cheltuielile pe destinatii si ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile si activitatilor finantate integral din venituri proprii.

Senatorii si deputatii au hotarat, marti seara, in unanimitate, prelungirea programului de lucru pana la epuizarea amendamentelor si a tuturor anexelor la proiectul bugetului de stat pentru anul 2014.

Decizia a fost luata la solicitarea facuta, in numele grupurilor USL, de liderul deputatilor PSD Marian Neacsu.

"Stam pana la 5.00 dimineata, nu e o problema", a spus presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD).

"Spun gurile rele din sala ca atat timp cat a citit domnul Oltean amendamentele domniei sale, o parte dintre investitiile respective au fost deja puse in functiune", a spus Neacsu, referindu-se la faptul ca deputatul PDL Ioan Oltean a sustinut, timp de cateva zeci de minute, un mare numar de amendamente la buget.

"Am observat cu mult jind ca unii dintre colegii nostri au primit ajutoare alimentare de la Uniunea Europeana si sunt in plina verva....", a mai aratat acesta.

Parlamentarii au luat, marti seara, doua scurte pauze de consultari in timpul dezbaterii bugetului, la solicitarea PDL, de fiecare data liderii democrat-liberali invocand faptul ca "spiritele s-au incins".

Prima pauza de consultari a fost luata la solicitarea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a recomandat deputatului Remus Cernea sa invete alfabetul si apoi sa citeasca Regulamentul sedintelor comune.

Zgonea a reactionat astfel dupa ce Cernea, fara a fi lider de grup, a cerut reluarea votului la un amendament de reducere a bugetului pentru salarii al Agentiei Nationale de Integritate, propus de liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, si care fusese respins.

"Contest votul de mai devreme pentru ca am filmat cu camera mea foto si am avut impresia ca au fost mult mai multe voturi in favoarea a aceea ce a propus colegul de la UDMR. Cred ca trebuie reluat votul si trebuie numarat vot cu vot", a anuntat Cernea, de la tribuna Parlamentului.

"Domnule deputat, dumneavoastra trebuie sa invatati alfabetul, cititi Regulamentul si vedeti cine are dreptul sa conteste votul: numai liderii grupurilor parlamentare. Dumneavoastra sunteti un deputat independent. V-am spus a saptea oara", i-a replicat presedintele Camerei.

Afirmatiile lui Zgonea au determinat protestul viceliderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, care a spus ca, personal, a citit cu foarte mare atentie Regulamentul si nu a gasit niciun articol care sa permita presedintelui Camerei Deputatilor sa jigneasca deputatii.

"A trimite un deputat sa invete alfabetul e o jignire din punctul meu de vedere", a adaugat deputatul.

Valeriu Zgonea a mentionat ca atunci cand a vorbit despre "alfabet" s-a referit, de fapt, la Regulament.

Parlamentarii au adoptat, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele la Buget

Deputatii si senatorii au adoptat, marti, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele proiectului bugetului de stat pe anul 2014, parlamentarii PDL sustinand fara succes cele cateva sute de amenadamente respinse de Comisiile de buget.

"Intrati in cartea recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat", i-a spus liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, care a condus sedinta.

Un alt democrat-liberal, Cezar Preda, s-a aratat nemultumit de faptul ca ministrii care asteptau sa fie dezbatute anexele ministerelor lor discutau intre ei. "Domnul Nicolaescu a vorbit tot timpul cu domnul Dragnea. Ministrii parca ar trebui macar sa mimeze ca sunt interesati de bugetul asta", a spus, de la tribuna Parlamentului, Cezar Preda.

Dezbaterea anexelor de la bugetul de stat a inceput la ora 15.00, iar dupa patru ore plenul reusise sa voteze aproape jumatate din ele.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a fost singurul care a sustinut mai multe amendamente, dar acestea au fost respinse prin vot de parlamentari.

Deputatul PDL Andreea Paul i-a solicitat, in timpul dezbaterilor, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa numere corect voturile asupra articolelor bugetului, reclamand ca in sala sunt prezenti doar 100 de parlamentari ai puterii. "Nu aveti aceasta atributie, Nu ma confundati cu o colega de a dumneavoastra. Dumneavoastra ati numarat cum ati numarat si la guvernare", i-a replicat Zgonea.

Deputatii si senatorii au aprobat doar propunerile facute de comisiile de buget, finante.

Unul dintre articolele introduse de comisii prevede ca in bugetul Societatii Romane de Radiodifuziune la capitolul Cultura este cuprinsa si suma de 1.200 mii lei pentru finantarea activitatii postului "Radio Chisinau", precum si pentru amenajarea spatiilor de productie si emisie ale acestui post de radio.