Motiunea simpla "Descentralizarea USL, feudalizarea Romaniei", initiata de PDL si PP-DD, va fi dezbatuta luni, de la ora 16:00, in plenul Camerei Deputatilor, potrivit deciziei conducerii acestui for legislativ, potrivit Agerpres. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat joia trecuta, in plen, depunerea unei motiuni simple pe tema descentralizarii.

Presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a precizat ca motiunea nu a fost luata in considerare, sustinand ca nu se refera la o problema de politica interna, asa cum prevede Regulamentul acestui for, ci la o lege asupra careia poate fi depusa o motiune de cenzura.

Ulterior, Mircea Toader a anuntat, tot in plen, ca motiunea simpla intitulata 'Descentralizarea USL, feudalizarea Romaniei' a fost reformulata si depusa din nou.

"Va depunem acum motiunea pe care am rectificat-o, si sigur, ceea ce ati spus dvs am refacut, grupurile noastre PDL si PP-DD va depun motiunea simpla cu acelasi titlu 'Descentralizarea USL, feudalizarea Romaniei". Nu o sa mai vedeti lege (n.r. in textul motiunii), o sa vedeti doar Guvernul Ponta', a afirmat Toader.

El a precizat ca PDL si PP-DD isi doresc o dezbatere pe descentralizare.

PDL si PP-DD solicita in motiunea simpla votul deputatilor pentru a obtine o serie de 'masuri reparatorii', precum fundamentarea standardelor de cost pentru descentralizarea serviciilor publice, evaluarea patrimoniului care urmeaza sa fie transferat, eliminarea masurilor de politizare a functiei publice.

"Va invitam sa votati aceasta motiune simpla pentru a da un semnal Guvernului Victor Ponta si a obtine urmatoarele masuri reparatorii: sa demareze fundamentarea standardelor de cost, absolut necesare pentru descentralizarea, ale functiei publice; sa evalueze de urgenta patrimoniul ce se transfera, la valoarea lui reala, la zi; sa elimine masurile de politizare cuprinse in legea adoptata; sa creeze criterii obiective de numire in fruntea serviciilor descentralizate si sa ia aceasta prerogativa din mana baronilor locali; sa nu lase la indemana baronilor locali avize, autorizatii sau decizii de interes national", se arata in motiunea simpla.

Initiatorii documentului sustin ca Romania are nevoie de reforma administrativa si constitutionala concomitent cu descentralizarea. Ei mai arata ca proiectul descentralizarii trebuia sa treaca prin mai multe etape obligatorii si printr-o pregatire corespunzatoare, realizata cu specialistii din mediul academic, cu reprezentantii asociatiilor comunale, municipale si judetene si cu participarea societatii civile.

"Dand la nivel judetean atributii importante, fara sa aiba reale capacitati administrative (reorganizarea administrativa este necesar a se realiza in prealabil!), rezultatul va fi dezastruos!", se mentioneaza in textul motiunii.

PDL a dorit sa depuna o motiune de cenzura in ceea ce priveste legea descentralizarii, insa nu a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi in acest sens.