Premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, au transmis duminica mesaje cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. In timp ce mesajul liderului Senatului este unul legat de simbolistica zilei de 1 Decembrie, cel al premierul Ponta este mai politicianist. "Indiferent de diversele provocari, Guvernul Romaniei isi va face treaba si nu se va lasa tulburat de scandal, de conflicte interne inutile. Astazi avem crestere economica dupa ani de austeritate; reparam multe din nedreptatile anilor trecuti; marim salarii si pensii, platim datorii, suntem mai corecti cu partenerii statului; scoatem tara din izolare si lucram la noi proiecte mari", afirma Victor Ponta in mesajul sau.

Transmitem integral mesajele difuzate de cei doi lideri politici:

Mesajul primului-ministru, Victor Ponta, cu ocazia Zilei Nationale:

"La multi ani, Romania!"

"Astazi, de 1 decembrie, imi doresc sa avem intelepciunea celor care, la 1918, au inteles cat de important este sa fim solidari, sa fim uniti intr-o singura natiune. Imi doresc sa privim spre viitor, sa depasim ura si dezbinarea, si sa construim impreuna proiectul de tara care sa ne uneasca, sa ne mobilizeze si sa ne faca din nou sa fim mandri de Romania.

Acum este momentul sa construim ceea ce ne dorim de atatia ani: o Romanie Puternica, cu institutii eficiente, cu o economie functionala si o societate dreapta si echitabila. Este ceea ce, in urma cu 95 de ani, isi doreau si inaintasii nostri sa fondeze si sa lase urmasilor lor.

Avem toate motivele sa fim mandri de prezentul nostru, de locul in care am ajuns azi! Trebuie sa fim mandri de toti cei care au ridicat drapelul Romaniei in lume, fie ca vorbim de performeri, sportivi cu mari performante, cercetatori sau inventatori; elevii si studentii olimpici, medaliati la competitii externe sau artisti premiati.

Trebuie sa fim mandri de toti acei romani care, sub anonimat, isi fac datoria zilnic pentru tara, fara sa apara in presa - fie ca vorbim de militari, medici, pompieri, politisti sau profesori.

Trebuie sa fim mandri de faptul ca statul roman incepe sa fie din nou eficient si puternic. Astazi avem crestere economica dupa ani de austeritate; reparam multe din nedreptatile anilor trecuti; marim salarii si pensii, platim datorii, suntem mai corecti cu partenerii statului; scoatem tara din izolare si lucram la noi proiecte mari - independenta energetica, afirmarea unor domenii cheie, precum agricultura, industrie auto si IT sau dezvoltarea infrastructurii.

Trebuie sa fim mandri ca parcursul nostru in Europa si pe plan international devine unul tot mai solid. Acest an marcheaza inceperea unui amplu proces de reafirmare a pozitiei noastre in lume, un proces prin care Romania isi regaseste puntile de legatura cu Europa, SUA si cu alti prieteni istorici din toate colturile lumii.

Si, ca un mesaj special, trebuie sa fim mandri ca fratii nostri din Republica Moldova urmeaza acelasi parcurs ca si noi, spre Europa, in care ne vom regasi impreuna in anii urmatori.

Toti acesti pasi ne duc catre momentul in care vom sarbatori 100 de ani de cand Romania este unita. La 95 de ani de la Marea Unire, avem datoria sa inaintam pe calea unitatii, a constructiei, a unei societati demne si puternice. Sa privim spre viitor, sa dam noilor generatii un nou proiect, un nou sens, o noua speranta. Sa ne propunem ca in urmatorii ani sa continuam pe acest drum, un drum pe care il privesc cu speranta, pentru ca avem suficiente motive sa fim optimisti si increzatori in fortele noastre.

Indiferent de diversele provocari, Guvernul Romaniei isi va face treaba si nu se va lasa tulburat de scandal, de conflicte interne inutile. Avem datoria sa inaintam pe un drum al unitatii, al constructiei, al unei societati demne si puternice. Inca mai sunt multe de facut, dar sunt convins ca putem privi cu mandrie spre viitor, intr-o Romanie puternica, o Romanie ce-si respecta cetatenii si le ofera un nivel de trai mai bun.

Mesajul pe care-l transmit azi tuturor romanilor este unul de unitate, intr-o zi in care trebuie sa fim mandri de trecutul nostru, mandri de ceea ce suntem azi, mandri de ceea ce putem deveni!

La multi ani, Romania!

La multi ani romanilor de pretutindeni!"

***

Mesajul Presedintelui Senatului, domnul Crin Antonescu, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei

Astazi se implinesc 95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Regatul Roman la Alba-Iulia, un moment istoric fundamental pentru evolutia Romaniei moderne.

Reflectand la semnificatiile acestui eveniment, acest moment in care s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei noastre moderne, putem intelege ca Marea Unire nu a fost numai opera unor politicieni vizionari, ci rezultatul vointei unei natiuni intregi: 1 decembrie 1918 reprezentand implinirea unui ideal istoric, concretizarea visului mai multor generatii de romani! Dincolo de simbolistica sa, Marea Unire a deschis calea catre consolidarea economica a Romaniei si a fost un pas esential pentru maturizarea institutiilor democratice ale statului.

Sarbatorirea Zilei Nationale este in acelasi timp si un prilej de reflectie, cand trebuie sa rememoram valorile pe baza carora a fost creat statul roman unitar: credinta, corectitudinea, respectul pentru lege si solidaritatea. Sa nu uitam ca o natiune unita este fundatia unui stat puternic si fara implicarea activa a cetatenilor in societate, fara determinare, nu putem avea o Romanie puternica, o tara demna si prospera.

Cu aceasta ocazie, doresc sa le transmit compatriotilor nostri ca numai impreuna putem construi Romania, ca numai impreuna putem moderniza Romania, si numai impreuna putem schimba situatia economica, sociala si politica in Romania!

De Ziua Nationala, gandul meu merge si catre romanii care se afla in afara granitelor tarii, pe care ii asigur de pretuirea si sustinerea mea pentru eforturile lor de a pastra vie identitatea nationala.

"La multi ani!" romani, oriunde v-ati afla! "La multi ani", Romania!