Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea spune ca Victor Ponta "tinde sa alunece spre o dictatura personala" in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist si ca acesta nu se consulta cand ia decizii si "se comporta ca un copil razgaiat: ii vine o idee si vrea ca ea sa se indeplineasca pe loc", relateaza Mediafax.

Cristian BodeaFoto: Senatul Romaniei

Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat, intr-o conferinta de presa, ca premierul Victor Ponta "tinde sa alunece spre o dictatura personala" in privinta exploatarii gazelor de sist, deoarece ia decizii "fara sa consulte partenerii de guvernare", cerandu-i ca pe viitor in toate contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor sa fie prevazute garantii pe care companiile sa le constituie si care sa fie utilizate in cazul unor dezastre ecologice.

"Imi exprim dezacordul si uimirea ca Guvernul a putut da un acord de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in zona Bailor Felix. (...) Sunt siderat de lipsa de viziune a Guvernului Ponta, care a numit acest perimetru tocmai cu denumirea statiunii Bailor Felix. Este la mintea unui copil ca, alaturand denumirea statiunii la sintagma exploatare gaze sau petrol, se aduce un prejudiciu Bailor Felix. Felix - sonde e ca atunci cand spui Oprescu - copii mancati de caini. (...) Chiar daca nu vor fi propriu-zis sonde in statiune, raul a fost facut, pentru ca oamenii nu se vor mai gandi la Baile Felix - turism, ci la Baile Felix - sonde", a spus Bodea.

In opinia acestuia, "guvernantii nu s-au gandit la impactul deciziei lor asupra populatiei", iar cei care au semnat Hotararea de Guvern prin care s-au aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare nu s-au gandit ca "arunca o pata uriasa de noroi, de sonda, asupra imaginii unei statiuni renumite".

Bodea a adaugat ca premierul Victor Ponta nu se consulta inainte de a lua decizii, "comportandu-se ca un copil razgaiat: ii vine o idee si vrea ca ea sa se indeplineasca pe loc si asa cum i-a trecut lui prin cap, ca un copil care vrea musai o jucarie si se da cu fundul de pamant in mijlocul magazinului".

"Premierul Victor Ponta tinde sa alunece spre o dictatura personala. In loc sa negocieze, sa discute, sa dezbata politicile privind gazele de sist si exploatarea aurifera de la Rosia Montana, el le anunta ca fiind gata hotarate. Ori vrea sa forteze mana liberalilor, ori chiar nu intelege ca nu asa functioneaza democratia. Ca si in cazul Rosia Montana, si in problema gazelor de sist domnul Ponta da edicte: ᅡasta-i pohta ce-am pohtit!ᅡ", a spus Bodea.

Senatorul a afirmat ca liberalii nu se opun exploatarii gazelor de sist atat timp cat cei care guverneaza dezbat problemele si iau masuri pentru a preveni efectele unor posibile poluari. Bodea a cerut premierului ca in toate contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor sa fie prevazute, pe viitor, garantii pentru posibilele accidente ecologice, si nu "garantii modice".

Intrebat daca se asteapta sa fie admonestat de presedintele partidului, Crin Antonescu, pentru criticile aduse premierului, Bodea a raspuns negativ, spunand ca nu exprima pozitia partidului.

"Am vorbit si cu domnul presedinte (PNL Bihor - n.r.) Cornel Popa, el si-a mai exprimat aceasta ingrijorare si nu doreste exploatari de gaze de sist in Baile Felix¬, a afirmat senatorul.

Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrele Baile Felix, Biled si Periam, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si compania East West Petroleum Corp.

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotarari de guvern, iar anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate.

Toate acordurile au intrat in vigoare prin publicarea in Monitorul Oficial a hotararilor de guvern.