Deputatul PDL Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a demarat procedurile pentru achizitionarea a 80 de hectare de teren arabil.

Elena UdreaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Se pare ca si 2014 va fi un an bun pentru agricultura - ninsoarea a venit inaintea inghetului, culturile fiind astfel mai bine protejate. Ceea ce nu poate decat sa ma bucure, avand in vedere ca am reusit deja sa antamez cumpararea a 80 de hectare de teren arabil", scrie deputatul democrat liberal pe Facebook.

UPDATE Contactata de Mediafax, Elena Udrea a precizat ca a antamat cumpararea a 80 de teren arabil in judetele Calarasi si Giurgiu la un pret variind intre 1.500 de euro pe hectar si 3.800 de euro pe hectar, ea aratand ca vrea sa cultive pomi fructiferi, dupa ce va accesa fonduri europene.

Udrea a aratat ca a cumparat suprafete mici, de cate 1-2 hectare, si, cumulat, a ajuns la 80 de hectare, ea mentionand ca a vrut sa cumpere si in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, dar acolo preturile "au sarit" de la achizitionarea terenului de catre Ioana Basescu.

"Sunt terenuri pe care le-am antamat pentru ca proprietarii trebuie sa faca actele, in Calarasi si Giurgiu. Sunt suprafete mici, de un hectare, doua hectare, cumulat fac 80 de hectare. Intentia mea este de a strange o suprafata mai mare de teren, ca sa fie rentabil, insemnand cateva sute de hectare. Cumparate in suprafete mici, e mai ieftin, diferenta fiind de la 1.500 de euro pe hectar la 5.000 de euro pe hectar, in functie de suprafata comasata si de locul aflat", a explicat Udrea.

Ea a mai spus ca "pretul a sarit mai ales in Calarasi, in zona Nana, de cand cu povestea privind implicarea presedintelui in agricultura".

"Caut in Nana, dar nu am gasit acolo pe criteriile mele, pretul a sarit. In Calarasi, pe piata au venit foarte multi cumparatori italieni si chinezi. Cumpar cu banii mei din banca, dar pentru ca nu-mi permit sa achizitionez din banii mei o suprafata mare de teren, de cateva sute de hectare, intentionez sa accesez un credit agricol, dupa ce Guvernul va da legea pe care o promite romanilor ca de la 1 ianuarie cei care vor sa faca agricultura sa beneficieze de credite in conditii avantajoase, si voi accesa si un credit", a mai spus Elena Udrea.

Ea a aratat ca intentioneaza sa cultive pomi fructiferi, pentru ca este nevoie de fructe romanesti pe piata interna si pentru ca UE sprijina infiintarea de livezi, dar ca pana la accesarea fondurilor europene va cultiva cereale.

"Vreau sa pun pomi fructiferi, pentru ca e o mare nevoie de fructe romanesti pe piata interna, dar si pentru ca UE sprijina infiintarea de livezi. Pana cand aceste fonduri europene vor fi accesibile, voi cultiva cereale. Voi lucra si terenul meu si voi lua si terenul in arenda, de la proprietari privati, ca sa fie o suprafata rentabila cat mai mare", a explicat Udrea.

Intrebata cat a platit pentru cele 80 de hectare de teren, Elena Udrea a aratat ca pretul a fost cuprins intre 1.500 si 3.800 de euro pe hectar.

Decizia Elenei Udrea de a investi in agricultura vine dupa ce, pe 14 noiembrie, fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a anuntat ca a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, iar seful statului a declarat ulterior, invitat la postul B1TV, ca doreste, in cadrul familiei, sa majoreze proprietatea la 500 de hectare, pentru a permite si achizita de utilaje agricole in leasing.