Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca la greva de avertisment de luni au participat in general asistentii medicali, moasele si infirmierele, si ca, desi recunoaste ca au lefuri mici, nu intelege de ce fac greva acum si nu au facut in 2010, cand au avut salariile reduse cu 25%.

"La aceasta manifestare participa, in general, asistentii medicali, moasele, infirmierele, si pe buna dreptate, pentru ca au lefuri mici. Dar nu inteleg de ce fac acum, pentru ca in 2010 au avut taieri de 25% si nu au facut greva. Acum fac greva. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri taiate 25% este greu de discutat", a spus ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca stie ca angajatii din sistemul sanitar se descurca foarte greu, dar nu poate rezolva peste noapte ce nu s-a rezolvat in patru ani de zile.

Nicolaescu a mai spus ca a convenit cu sindicatele sa se faca o esalonare in ce priveste majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mica crestere in primul semestru al anului viitor, urmand sa se incerce o crestere mai semnificativa in a doua parte a anului, pe masura ce pachetul de baza va produce efecte.

De asemenea, ar urma sa se vada, in functie de estimarile bugetului pentru 2015 si 2016, daca vor mai fi posibile noi majorari salariale.

"Din punctul meu de vedere, toate canalale sunt deschise, toate solutiile tehnice si juridice sunt deschise", a mai spus Nicolaescu.

Aproape 100.000 de angajati din sistemul sanitar au fost luni in greva de avertisment, a declarat pentru Mediafax prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

"Din pacate, ministrul Sanatatii nu a jucat corect, a cerut managerilor sa verifice cati doctori sunt in greva. Protestul nostru este sustinut pana acum de aproape 100.000 de oameni din toate unitatile sanitare, cu exceptia Spitalului Judetean Brasov, unde managerul i-a amenintat pe protestatari", a spus liderul Federatiei Sanitas.

Marius Sepi a precizat ca greva de avertisment nu a afectat internarile de urgenta si ca a cerut liderilor din unitatile sanitare sa transmita managerilor lista nominala a persoanelor care sunt in greva.

Membrii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania au fost si ei, alaturi de Federatia Sanitas, in greva de avertisment, in pofida anuntului facut de liderul organizatiei, Mircea Nicusor Timofte, la sfarsitul saptamanii, a mai spus Sepi.

"A fost o incercare de manipulare din partea liderului organizatiei, care este si angajat in Ministerul Sanatatii, comunicat privind neparticiparea la greva plecand chiar din acesta institutie. Membrii organizatiei lui au fost alaturi de Sanitas in greva de avertisment si pot dovedi acest lucru", a mai spus prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania anunta sambata, printr-un comunicat de presa, ca nu participa la greva, intrucat, ca organizatie profesionala cu atributii delegate de autoritatea statului, nu se poate implica in activitati sindicale, in timp ce "participarea asistentilor medicali membri ai ordinului, care sunt si membri de sindicat, la actiunile greviste, este optiunea personala a acestora, in aceasta calitate".

Presedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, a declarat luni ca daca greva va fi declarata ilegala, angajatii din sistemul sanitar vor depune, la unitatile la care lucreaza, cereri sa primeasca toate liberele restante din acest an, pentru zilele suplimentare lucrate.

Viorel Husanu a spus ca, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de munca, lipsa solicitarii scrise a angajatorilor pentru munca suplimentara este ilegala.

Liderul sindical a precizat ca angajatii care lucreza in sistemul sanitar au foarte multe zile libere de primit pentru munca suplimentara din acest an, iar acestia sunt hotarati sa le ceara, daca greva din sistemul sanitar va fi declarata ilegala.

Greva de avertisment, in timpul careia au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate si urgentele, s-a incheiat la ora 10.00.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca luni dupa-amiaza vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sanatatii, in vederea semnarii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Federatia mai urmareste sa obtina si cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar si deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem.

Negocieri vor mai avea loc marti si miercuri, iar incepand de joi, pe termen nelimitat, este programata greva generala.

Angajatii din sanatate cer minimum 6 la suta din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declansarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.