Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a anuntat vineri, la Bistrita, ca partidul sau nu a reusit sa stranga semnaturile necesare pentru a depune motiune de cenzura la Legea descentralizarii asumata de Guvern, motiv pentru care vor recurge la o motiune simpla, informeaza Agerpres.

Ioan OlteanFoto: Agerpres

"In continuare, PDL va depune o motiune simpla, pentru ca nu am reusit sa depunem o motiune de cenzura. UDMR, care este in cosul de sustinere a actualei puteri, a refuzat sa semneze motiunea de cenzura pe care noi am pregatit-o si, neavand suficiente semnaturi, vom depune o motiune simpla pe descentralizare", a anuntat Ioan Oltean.

"In acelasi timp, in zilele urmatoare vom sesiza Curtea Constitutionala pentru a analiza neconstitutionalitatea acestui act normativ. Este un act care nu realizeaza apropierea deciziei de cetatean, ceea ce trebuie sa se urmareasca printr-un act normativ de o asemenea factura, ci doar face un transfer de sarcini de la ministru la presedintele consiliului judetean, reusind in felul acesta sa intareasca si mai mult pozitia presedintilor de consilii judetene", a declarat Oltean in cadrul unei conferinte de presa.

Intrebat daca aceasta initiativa reprezinta un esec pentru opozitie, liderul democrat-liberal a raspuns ca singura opozitie in Parlament este facuta de PDL, motiv pentru care califica actiunea drept o 'actiune nereusita si aproape imposibila'.

"Nu cred ca este un esec al opozitiei, pentru ca opozitia consta doar in prezenta in Parlament a PDL, care are 17 procente. Ori celelalte partide aflate in asa-zisa opozitie... UDMR este deja in sanul lui Avram si a fost intotdeauna in sanul lui Avram. PP-DD este un partid-nisa al PSD - de altfel, in proportie de 60% el este deja cu arme si bagaje in PSD, parlamentarii pepededisti au plecat spre forta conducatoare. Era clar si noi de la inceput am fost constienti ca sansele de a depune o motiune de cenzura sunt minime, dar ne-am simtit obligati sa constientizam si sa apelam la toate partidele care se autointituleaza, cand au ocazia, ca partide de opozitie, sa le constientizam de necesitatea unei actiuni comune. Din pacate, am realizat ceea ce din pacate stiam. A fost o incercare nereusita si aproape imposibila realizata de catre PDL, aceea de a depune o motiune de cenzura", a explicat Oltean.

Vicepresedintele PDL considera ca descentralizarea propusa de Guvernul Ponta este una 'falsa' si ca este 'inadmisibil' ca o putere care detine o majoritate covarsitoare in Parlament sa recurga la procedura asumarii guvernamentale a unui act normativ de o asemenea importanta. 'Probabil ca Victor Ponta nu are incredere nici in PNL, nici in proprii parlamentari, daca a recurs la o asemenea modalitate neconstitutionala de a adopta un act normativ atat de important', a mai spus Ioan Oltean.