Ministrul de externe respinge criticile aduse de un diplomat european in legatura cu vizita pe care o va face premierul chinez in Romania. Seful diplomatiei romane spune ca vizita nu are de ce sa provoace ingrijorare la Bruxelles. Financial Times citeaza un diplomat european care a declarat, sub protectia anonimatului, ca vizita premierului chinez Li Keqiang la Bucureşti, unde va participa la summit-ul liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est, a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie "divide şi cucereşte", pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

Titus Corlatean a declarat ca nu a auzit acest tip de reactii atunci cand state importante din vestul europei au incheiat contracte de miliarde, foarte bune cu China si nu s-au pus intrebari daca se respecta sau nu regulile UE, se respecta sau nu unitatea UE. "Romania are dreptul legitim impreuna cu alte 15 state din regiune din care 11 state ale UE, 16 prim-ministri la Bucuresti, Romania si cel state au dreptul la resurse de dezvoltare."

La Digi24, Titus Corlatean a subliniat ca "este vorba de un proiect de o valoare extrem de serioasa din punct de vedere politic, potential economic care nu iese insa din logica relatie UE-China. Va fi un proiect complementar si in continuitatea summitului UE-China care chiar acum a adoptat niste decizii importante: cresterea schimburilor economice, a investitiilor, ceea ce se va intampla in Romania va merge exact in aceasta directie."

Ministrul de externe a mai spus ca "asistam zilnic asistam la declaratii politice in vestul european si democratic, care calca in picioare proiectul politic al UE, negand dreptul la libera circulatie, mobilitate. Cata vreme e inca tinuta la portile Schengen pentru criterii care nu au nimic de-a face cu criteriile europene, cred ca este dreptul legitim al Romaniei, respectand regulile UE la dezvoltare si la progres."

Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, în Bucureşti. La reuniune vor fi prezenţi aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai sectorului privat, public şi de stat din China, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Macedonia.