Presiunile asupra Republicii Moldova vor creste, dupa ce Ucraina a decis sa suspende discutiile preparatorii in vederea acordului de asociere cu Uniunea Europeana (UE), spune la RFI consilierul prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate Internationala, Iulian Chifu. El precizeaza insa ca Republica Moldova a anuntat ca va merge inainte cu doleanta sa de integrare europeana.

De asemenea, summit-ul China-Europa Centrala si de Est de martea viitoare de la Bucuresti ridica un semn de intrebare, chiar daca din punct de vedere politic este o reuniune relevanta si poate aduce anumite dividende pentru Romania, declara Iulian Chifu.

Iulian Chifu spune că au existat presiuni mari asupra Kievului: "Ştim foarte bine că au existat presiuni enorme în raport cu Ucraina. Am văzut o scădere a comerţului bilateral cu Federaţia Rusă, unul dintre principalii săi parteneri, o scădere cu 25%, datorată unor criterii de tranzit la frontiera comună. Peste toate acestea evident că intervine chestiunea capacităţii, forţei economiei ucrainene, intereselor implicate în economia ucraineană, care au făcut ca decizia finală să fie de această natură, respectiv ca Ucraina să se menţină pe o formulă de bivectorialism şi de evitare a unei decizii de a alege între doi parteneri economici şi între formule de integrare alternative".

Ce efecte va avea decizia Ucrainei asupra parcursului european al Chişinăului, care se pregăteşte de parafarea acordului de asociere cu UE? "Evident că presiunile asupra Republicii Moldova vor creşte cu această ocazie. Există şi semne de întrebare în raport cu procesul de soluţionare a chestiunii nistrene, care de asemenea s-ar putea să revină în prim plan. Pe de altă parte, Chişinăul a anunţat că va merge înainte cu programul său de integrare europeană, cu doleanţa sa de integrare europeană, că va parafa cele două acorduri, de asociere şi acordul de liber schimb. De asemenea, Uniunea Europeană a anunţat pentru Republica Moldova acordul pentru declanşarea procesului de liberalizare a vizelor, deci practic, îndeplinirea componentei tehnice a acestui acord. Decizia politică cel mai probabil va fi luată la Vilnius, după care urmează componenta juridică a acestui acord, respectiv documentul propriu-zis şi formula de punere în operă a ei", explică Iulian Chifu.

  • Semn de întrebare faţă de summit-ul China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti

Summit-ul China-Europa Centrală şi de Est de marţea viitoare de la Bucureşti ridică un semn de întrebare, chiar dacă din punct de vedere politic este o reuniune relevantă şi poate aduce anumite dividende pentru România. Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, Iulian Chifu.

Consilierul prezidenţial declară că summit-ul China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti, la care va participa şi premierul chinez, "e o reuniune la nivel guvernamental, în măsura în care au fost deja asemenea summit-uri, au fost expuse formulele şi variantele pe care China le propune statelor din regiunea Europei Centrale şi de Est. E posibil să existe şi acorduri care vor fi încheiate, ca şi consecinţă a acestei reuniuni".

Iulian Chifu crede că reuniunea de marţi de la Bucureşti trebuie privită cu rezerve, dar şi din punctul de vedere al oportunităţilor: "Cred că e o reuniune relevantă din punct de vedere politic. Trebuie însă s-o privim pe aceasta cu rezervele şi cu oportunităţile pe care le-ar putea deschide. Rezerve pentru că există evident un semn de întrebare în momentul în care înaintea reuniunii Uniunea Europeană-China, acordurilor bilaterale, se organizează o reuniune care priveşte doar o parte din ţările Uniunii Europene. Pe de altă parte, cu deschidere spre oportunităţile pe care le poate oferi un investitor important în măsura în care sunt respectate toate criteriile europene în privinţa accesului la asemenea investiţii".

"Cred că din punct de vedere politic poate fi o reuniune cu anumite dividende pentru România, în măsura în care vom avea echilibrul şi o strategie extrem de coerentă, bazată în primul rând pe legislaţia europeană, pe competiţie, pe drepturile de autor şi vom reuşi să gestionăm această reuniune şi respectiv eventuale contracte care vor apărea în consecinţă şi menţinându-ne în regulile europene, suntem membri ai Uniunii Europene", spune Chifu.

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucureşti, unde va participa la summit-ul liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est, a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie "divide şi cucereşte", pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul, potrivit Financial Times. "Această decizie are în mod cert aparenţa unei strategii «divide şi cucereşte», care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles, într-o perioadă în care sunt în desfăşurare mai multe dispute comerciale", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, citat de FT.