Politicieni si experti, alaturi de cetateni selectati aleator dintr-un grup reprezentativ pentru populatia Bucurestiului vor participa sambata 23 noiembrie 2013 de la ora 12.00 la Universitatea Bucureşti, Amfiteatrul „Al. Odobescu” (parter). la o dezbatere publica pe tema Romania ar trebui sa exploateze gazele de sist? in cadrul proiectului Romania Publica.

Proiectul pilot ”România Publică” este inițiat de trei organizații neguvernamentale ARDOR, MRC și GRASP, și invită cetățenii să participe, să dezbată și să urmărească – inclusiv între perioadele electorale – felul în care le sunt urmărite interesele prin asumări de poziționări și de politici publice.

Începând din 11 octombrie 2013, organizatorii au transmis tuturor partidelor parlamentare invitația de a își delega un reprezentant la aceasta dezbatere. Au confirmat 4 partide care au reprezentanti in Parlament, alături de experți si observatori.

Participanţi

Moderator: Laurențiu Diaconu-Colintineanu – jurnalist RFI

Mediul politic:

  • PNL Dian Dumitru Popescu, senator, membru în Comisia parlamentară de Apărare, ordine publică și siguranță națională
  • PDL Gheorghe Udriste, deputat, membru în Comisia parlamentară de Industrii și servicii
  • Partidul Verde Remus Cerneadeputat, preşedinte al Partidului Verde, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
  • Partidul Noua Republică Florin Draganvicepreşedinte

Experţi

  • Poziţia Pro: Eugenia Gușilov - managing director ROEC (Romania Energy Center)
  • Poziţia Contra: Georgeta Elisabeta Ionescu – expert independent

Observatori

  • Ana Otilia Nutu (Expert Forum)
  • Asociația Vira

In prima parte a dezbaterii, experții și politicienii prezenți îsi vor expune argumentele pentru pozitionarea pe care o au referitor la tema exploatarii gazelor de șist în România. Cetățenii prezenți vor putea interveni cu întrebări și interpelari în partea a doua, atat la nivel de continut propriu-zis cât și la nivel de asumare politică din partea partidelor prezente.

Formatul ales permite prezentarea argumentelor şi pune accent pe includerea punctelor de vedere diverse şi pe furnizarea echitabilă a informațiilor. În plus, participanţii votează atât la începutul cât şi la sfârşitul dezbaterii, având optiunile pro, contra sau indecis referitor la subiectul pus in discuție, rezultatul votului fiind comunicat la final. Mai multe despre format aici

Proiectul este în 2013 în formulă pilot, dorind sa se contureze ca o platformă de utilizat în luarea deciziilor privind politicile publice, în special atunci când e vorba de subiecte controversate, cu impact mare asupra societăţii, cum ar fi: proiectul de exploatare de la Roşia Montană, proiectul de lege privind descentralizarea, predarea religiei în şcoli etc.

Invităm jurnaliștii sa ni se alăture în acest demers și să participe la eveniment, vor avea posibilitatea sa adreseze întrebări în partea finală a întâlnirii. Înregistrarile vor putea fi transmise pe adresa romaniapublica@gmail.com

Coordonator proiect:

Monica Mocanu

romaniapublica@gmail.com

Initiatorii proiectului Romania Publica: Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), Fundatia Median Research Centre (MRC) si Grasp - Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti. Ne desfasuram activitatea in domeniile educatiei pentru dezbateri, cercetarii in zona consultarilor cetatenesti si in sustinerea de initiative intr-o retea globala de profesionisti. Median Research Centre detine aplicatia TestVot, utilizata in alegerile parlamentare din 2008 si 2012 din Romania, la cele europarlamentare din 2009 (versiune Ro si En), la cele prezidentiale din Romania (2009) si la cele parlamentare din Republica Moldova (2009, versiune Ro si Ru).

Acest program este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.