Presedintele PDL, Vasile Blaga, considera ca proiectul privind descentralizarea, asupra caruia Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, este "o lege pentru baroni, nu pentru primari", motiv pentru care democrat-liberalii vor depune o sesizare de neconstitutionalitate la CCR si vor initia si o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Ponta, relateaza Agerpres.

"Victor Ponta nu are de ce sa numeasca acest proiect drept descentralizare. Feudalizare este cuvantul potrivit - proiectul de feudalizare a Romaniei. PDL nu poate sustine aceasta feudalizare tocmai pentru ca PDL este consacrat drept 'partidul primarilor'. Depunem contestatie la CCR pe motiv de neconstitutionalitate. Initiem o motiune de cenzura pentru a separa apele in politica romaneasca. Toti cei care nu o semneaza vor fi egal vinovati de dezastrul care va urma. Este un test de responsabilitate pentru clasa politica romaneasca", a afirmat Blaga, citat intr-un comunicat de presa.

Democrat-liberalul sustine ca descentralizarea gandita la nivelul Executivului "nu are nimic de a face cu zecile de mii de alesi locali din Romania sau cu interesul cetateanului", motiv pentru care PDL nu sustine acest proiect de lege.

"Premierul Victor Ponta alege, ca de obicei, sa ingroape in minciuni dezastrul pe care Guvernul si majoritatea sa il provoaca Romaniei. Proiectul de descentralizare pe care Guvernul USL si-a angajat raspunderea nu are absolut nimic de a face cu zecile de mii de alesi locali din Romania, ci ii vizeaza direct pe sefii de consilii judetene baroni ai PSD si PNL. Repet ce am mai declarat, poate intelege si Victor Ponta: daca aceasta descentralizare era facuta avand drept obiectiv interesul cetateanului, nu al baronului local, PDL ar fi fost primul care ar fi sustinut-o", a adagat Blaga.

El sustine totodata faptul ca proiectul de descentralizare asupra caruia Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului 'transforma judetele in feude in care presedintii de consilii judetene devin vatafi care taie si spanzura'.

"Proiectul USL nu are nimic in comun cu descentralizarea care presupune apropierea deciziei de cetatean, pentru beneficiul lui. Proiectul descentralizarii cu care Victor Ponta a venit in Parlament este un dezastru pentru Romania. (...) Acest proiect ii improprietareste pe baronii locali si ii desproprietareste pe romani si comunitatile locale. Descentralizarea USL este o sfidare a cetateanului, a primarilor si comunitatilor locale care se vad cu totii la mana unui politician care devine, prin lege, sef de plantatie. Domnii Cozmanca si Mischie ar fi foarte fericiti si s-ar intreba cum de nu s-au gandit ei la asta", a adaugat Vasile Blaga, potrivit sursei citate.