Tinerii din mediul rural vor beneficia de o suprafata mai mare pentru construirea locuintelor, respectiv 1.000 mp, potrivit unei propuneri legislative de modificare a art. 2 din Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, aprobata marti de plenul Camerei Deputatilor.

Deputatii au adoptat initiativa legislativa cu 325 de voturi pentru, patru abtineri si un vot impotriva, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Legea nr. 15/2003 vizeaza reglementarea regimului atribuirii, la cerere, pentru tinerii cu varste de pana la 35 de ani a unui teren aflat in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale pentru construirea unei locuinte proprietate personala.

In urma adoptarii initiativei liberale a deputatului Victor Paul Dobre, suprafata de teren acordata tinerilor din mediul rural creste de la 250 mp-500 mp, cat era prevazut in lege, pana acum, la 250-1.000 mp, se arata in comunicat.

"Am primit numeroase sesizari din partea aplicantilor (primari) din mediul rural care au sesizat ca suprafata maxima (500 mp) stabilita prin lege este insuficienta in mediul rural deoarece locuinta, anexele gospodaresti, caile de acces si zona de protectie intre vecini insumeaza intreaga suprafata de teren atribuita. Avand in vedere ca in mediul rural constructiile (locuintele, anexelor pentru animale, furaje, lemne, adaposturi pentru animale), se fac pe orizontala, este necesara atribuirea unei suprafete mai mari de teren", sustine Victor Paul Dobre in expunerea de motive a actului normativ.

El a precizat ca din analiza efectuata din punct de vedere cadastral si funciar gospodariile tip din mediul rural sunt de minim 1.000 mp.

"In vederea unei corecte aplicari a legii, prin prezenta propunere legislativa se intentioneaza completarea textului de lege privind suprafata atribuita tinerilor din mediul rural. Prin modificarea textului, legea va deveni mai clara pentru aplicantii solicitanti si pentru factorii care analizeaza dosarul si hotarasc aprobarea cererii si atribuirea suprafetei terenului sau, dupa caz, respingerea acesteia", se mai arata in argumentatia proiectului.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul proiectul de Lege pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, care a fost adoptat de Senat pe 8 octombrie.