Premierul Victor Ponta a tinut sa ii multumeasca presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru declaratiile sale privind amanarea aderarii Romaniei in Schengen, descriindu-l drept primul politician european care "a spus, in sfarsit, adevarul despre Schengen, ca este un amalagm inacceptabil intre Schengen, MCV (Mecanismul de Cooperare si verificare pe Justitie), romi, muncitori si tratatul de aderare, ca de fapt este vorba de sovinism, rasism, protectionism, si ca Europa merge intr-o directie gresita". Seful Executivului a mai aratat, in deschiderea sedintei de Guvern de joi, ca problema aderarii Roamniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu mai este o problema tehnica, ci una politic,a in care de fiecare data apare altceva.

"Vreau sa multumesc in acest context primului politician european, dl presedinte al Comisiei Europene Barroso, care a spus, in sfarsit, adevarul despre Schengen, ca este un amalagm inacceptabil intre Schengen, MCV, romi, muncitori si tratatul de aderare, ca de fapt este vorba de sovinism, rasist, protectionism, si ca Europa merge intr-o directie gresita, ca Romania si Bulgaria sunt perfect pregatite pentru a adera, si ca mergem intr-o directie gresita cea in care lasam aceste puseuri de dinainte de al Doilea Razboi Mondial sa guverneze Europa", a declarat Ponta.

Premierul a adaugat ca apreciza faptul ca ceea ce clasa politica romaneasca spune de foarte mult timp este real precizand ca marea greseala pe care a facut-o Romania a fost in 2010 cand de la niste conditii tehnice a trecut la conditi politice. "De fapt problema aderarii la Schengem nu mai este o problema tehnica, este o problema politica in care de fiecare data apare altceva si probabil va mai aparea", sustine seful Executivului.

Ponta a precizat ca va avea ocazia vineri sa ii transmita acest lucru presedintelui Comisiei Europene. Premierul va merge vineri la Bruxelles, impreuna cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, unde se va intalni cu Barroso si cu Comisarul european pentru energie Günther Oettinger.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara pentru postul francez de televiziune TF1 ca Romania si Bulgaria nu vor adera la Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Barroso a spus ca nu exista unanimitatea necesara pentru aderare, chiar daca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile tehnice.

"In acesta dezbatere despre Schengen este un amalgam incredibil intre Schengen, imigratie, Lampedusa, muncitori in strainatate. E un amestec pe care trebuie sa-l denuntam, altfel vom avea de infruntat cresterea miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase", a avertizat Barroso, intarind astfel pozitia cunoscuta a Comisiei Europene, care sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.